Продукти:
• 10 яйца
• 120 г стафиди
• 200 г бадеми
• 250 г пудра захар
• 300 г брашно
• 2 ванилии
• 200 г краве масло
• мармалад от кайсии или шипки
• шоколадови пръчици
За крема:
• 300 г захар
• 150 г краве масло
• 1 яйце
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме маслото със захарта и към него при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците, смлените печени бадеми, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Постепенно прибавяме и пресятото брашно, размесено с ванилията. Изсипваме сместа в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Печем в умерено силна фурна до зачервяване.
Сваряваме захарта за крема в 1 ч.ч. вода. Когато сиропът се сгъсти, сипваме малко по малко в разбитото на пяна масло. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитото яйце и ванилията.
Разрязваме с конец изстиналия блат надлъжно на две. Намазваме по средата с фин мармалад от кайсии или шипки, а отгоре и отстрани намазваме с приготвения крем. Украсяваме с шоколадови пръчици.
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...