Продукти:
• 5 кг червени камби
• 2,5 кг карфиол
• 1 кг моркови
• 10 глави чесън
• няколко люти чушлета
• листата от 1 целина
• 1 с.л. черен пипер на зърна
• 1 с.л. бахар
• 5-6 дафинови листа
• 2 с.л. синапено семе
За саламурата: (на 7 ч.ч. вода)
• 3 ч.ч. оцет
• 1 ч.ч. мед
• 1 ч.ч. сол
Начин на приготвяне:
Режем камбите на четири или повече според големината им. Карфиола накъсваме на розички. Почистваме чесъна на скилидки. Нарязваме морковите на кръгчета, а лютите чушлета и листата на целината накълцваме на ситно.
Нареждаме зеленчуците на пластове в трилитрови буркани, като редуваме със зелената подправка, бахара, черния пипер, синапа и парченцата дафинов лист.
Смесваме водата, солта и меда и загряваме до кипване. Прибавяме оцета и заливаме зеленчуците с горещата саламура.
Така туршията става за бърза консумация. Ако искаме да я ядем през зимата, трябва да я залеем със студена саламура.
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...