Кулинарни рецепти » Пастицио

 Пастицио

Продукти:

• 500 г макарони
• 1 кг кайма
• 3 белтъка
• 300 г кашкавал
• 1 к.ч. зехтин
• 1 глава лук
• 500 мл доматен сок
• риган
• черен пипер
• сол

За соса:

• 8 с.л. брашно
• 1 л. прясно мляко
• 3 жълтъка
• половин пакетче краве масло
• сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом поомекне, прибавяме каймата и също я позапържваме. После сипваме доматения сок, подправяме с риган, черен пипер и сол и готвим още малко.

Отделно разтопяваме маслото за соса и запържваме в него брашното. Щом стане златисто, сипваме млякото, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Щом сосът се посгъсти, отстраняваме от огъня, изчакваме да изстине и смесваме с жълтъците, които сме разбили с малко сол.

Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги смесваме с част от настъргания кашкавал и разбитите белтъци. Разстиламе половината от макароните в намаслена тавичка, поръсваме с малко зехтин и разпределяме върху тях каймата. Поръсваме с половината от останалия кашкавал, покриваме с останалите макарони и заливаме с приготвения сос.

Печем във фурна, загрята до 200 градуса. Малко преди да извадим ястието от фурната, поръсваме с отделения кашкавал и запичаме още 5-6 мин.

Автор: Надежда Стойчева

Представяме Ви:

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Начало