Продукти: (за 4 порции)
• 2 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 кубче мая
• 1 к.ч. олио
• сол
За плънката:
• 500 г спанак
• 1 ч.ч. натрошено сирене
• 1 глава лук
• 1 к.ч. олио
• магданоз
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. От пресятото брашно, затопленото мляко, маята, олиото и малко сол омесваме средно твърдо тесто. Оставяме го на топло да втасва. Разточваме втасалото тесто и го разрязваме на квадратчета със страна 4-5 см.
Нарязваме спанака на ситно, попарваме го в гореща вода и го отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и леко запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме спанака и задушаваме 5-6 мин. Посоляваме и прибавяме натрошеното сирене, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Слагаме от плънката в средата на всяко квадратче. Сгъваме краищата им към средата и ги притискаме един в друг, така че да получим бохчичка. Нареждаме свихите в намаслена тавичка и печем, докато порозовеят.
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...