Продукти: (за 4 порции)
• 200 г спанак
• 2 марули
• 100 г грах
• 3 големи картофа
• 1 глава лук
• 60 г краве масло
• 30 г брашно
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. костен бульон
• 1-2 щипки захар
• индийско орехче
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Попарваме марулята, отцеждаме и я нарязваме на ситно. Прибавяме я към лука заедно с отцедения грах и задушаваме.
Правим светла запръжка от брашното и останалото масло, разреждаме с малко костен бульон и задушаваме.
Отделно сваряваме картофите и ги обелваме. Попарваме спанака и го пресоваме заедно с картофите и останалите зеленчуци.
Прибавяме запръжката, млякото и бульона. Подправяме с черен пипер, индийско орехче, захар и сол. Кипваме супата и поднасяме с изпържени хлебни кубчета.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...