Продукти:
• 250 г стар фасул
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 глава лук
• 1 консерва сардела
• 2-3 с.л. зехтин
• 1-2 с.л. оцет
• сол, червен пипер
За украса:
• маслини
• настърган хрян
• твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне:
Киснем фасула 1 нощ в студена вода. Изхвърляме я и варим фасула в чиста вода около 20 мин. Слагаме содата и разбъркваме. Изхвърляме водата и измиваме фасула в гевгир с гореща вода.
Докато фасулът се вари слагаме в тенджерка 1 л чиста вода и я кипваме. Заливаме изплакнатия фасул с горещата вода и го сваряваме, докато омекне хубаво, внимавайки да не го разварим. Отцеждаме го.
Нарязваме лука на тънки пръстенчета, които претриваме със сол. Изплакваме го и го смесваме с фасула. Слагаме нарязаната на ситно сардела, подправяме със сол, червен пипер, зехтин и оцет на вкус и хубаво разбъркваме салатата. По-добре е да я подправим, докато фасулът е още топъл.
Попарваме корена хрян, обелваме го и го настъргваме на ситно ренде. Оставяме салатата да поеме мазнината и я сервираме, украсена с маслинки, настърган хрян и кръгчета твърдо сварени яйца.
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...