Продукти: (за 4 порции)
• 1 л прясно мляко
• 1 ванилия
• 1/2 лимон
• 150 г захар
• 3 с.л. брашно или нишесте
• 2 пресни яйца
• 400 г ароматно бяло грозде без семки
• 25 г краве масло
• 25 г захар
• 50 мл сухо бяло вино
Начин на приготвяне:
Възвираме 800 мл от млякото със захарта, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Щом кипне, намаляваме котлона и изсипваме на струйка нишестето, размито с останалото мляко на гладка кашичка. С бъркане сгъстяваме на гъст крем. Варим 5-6 мин., сваляме от котлона и оставяме крема да изстине.
Разбиваме белтъците на гъст сняг и внимателно ги прибавяме в крема. Избъркваме добре. Изплакваме пудингова форма със студена вода, изсипваме крема в нея и го оставяме за 1 час в хладилника.
Сгорещяваме маслото и пържим в него захарта, докато придобие приятно кафяв цвят. Наливаме виното, разбъркваме добре и в тази смес варим оронените и измити гроздови зърна около 2 мин.
Обръщаме пудинга върху десертна чиния и гарнираме с гроздовите зърна.
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...