Продукти:
• 9 яйца
• 180 г брашно
• 150 г захар
• 1 ванилия
За крема:
• 500 мл прясно мляко
• 2 с.л. брашно
• 250 г краве масло
• 120 г пудра захар
• 200 г кристална захар
• 50 г стафиди
• 50 г сушени кайсии
• 150 г орехи
• 150 г сметана
Начин на приготвяне:
Жълтъците разбиваме с част от захарта до побеляване. Отделно разбиваме белтъците, като към тях постепенно прибавяме останалата захар до образуване на плътна пяна. Смесваме с жълтъците и на тънка струя, при непрекъснато бъркане, прибавяме брашното и ванилията. Изсипваме в тортена форма, покрита с фолио, и печем в умерена фурна.
Размиваме брашното за крема в млякото и варим на умерен огън до сгъстяване. Маслото разбиваме с пудрата захар до побеляване и после при непрекъснато бъркане прибавяме по малко от млечната смес. Разбъркваме добре.
Кристалната захар карамелизираме с малко вода и счукани орехи. Изсипваме в леко намазана с масло тавичка и като изстине, начукваме на дребно.
Изпечения блат нарязваме с конец на три блата. Първия пласт намазваме с крем, посипваме с една трета от крокана и една трета от нарязаните на ситно сушени кайсии и стафиди. Процедурата повтаряме и за втория блат. Върху третия намазваме сметаната. Наръсваме със смес от парченца крокан, стафиди и кайсии.
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...