Кулинарни рецепти » Френска торта

 Френска торта

Продукти:

• 250 г брашно
• 125 г краве масло
• 20 г пудра захар
• 1 щипка сол
• 1 к.ч. вода

За крема:

• 50 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 100 г кокосови стърготини
• 2 с.л. ром
• 2 белтъка

За глазурата:

• 150 г шоколад
• 150 г сметана

Начин на приготвяне:

Разбиваме омекналото масло и го смесваме с пресятото брашно. Добавяме солта, захарта и водата и избъркваме хомогенно тесто. Оставяме го да престои в хладилника 15 мин. Намазняваме и набрашняваме кръгла тортена форма с диаметър 30 см. Разстиламе тестото на дъното и на височина 1 пръст по стените, надупчваме го с вилица и го печем 15 мин в предварително загрята на 200°С фурна.

Приготвяме крема като на слаб котлон стопяваме маслото и с непрекъснато бъркане прибавяме захарта, кокосовите стърготини, рома. Оставяме сместа да поизстине и тогава лъжица по лъжица прибавяме разбитите на сняг белтъци. Разстиламе крема на равномерен пласт върху блата. Печем тортата още половин час.

Начупения на парченца шоколад разтопяваме на водна баня. Разреждаме го с 1 ч.л. вода и докато е още на огъня, прибавяме сметаната. Разстиламе равномерно глазурата върху повърхността и стените на тортата и отгоре я наръсваме с кокосови стърготини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Начало