Кулинарни рецепти » Празнична халва

 Празнична халва

Продукти:

• 1 кг захар
• 600 мл вода
• 1 равна с. л. лимонтузу
• 300 г брашно
• 1 ч.ч. орехови ядки

Начин на приготвяне:

Слагаме на котлона да заврат захарта, половината вода и лимонената киселина. Варим около 20 мин, докато сместа добие кафеникав цвят.

В друг съд разбиваме брашното с останалата вода на хомогенна смес и я прибавяме към захарния сироп. Бъркаме непрекъснато на огъня, като внимаваме да не загори. Сместа е готова, когато започне да се отделя от стените на съда.

Прибавяме изчистените орехови ядки и прехвърляме халвата в добре набрашнена тава. Отгоре също поръсваме с брашно и прибираме в хладилник, за да се стегне.

Преди сервиране нарязваме халвата, а брашното изтръскваме.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Начало