Продукти:
• 4 яйца
• 1 пакетче краве масло
• 100 г захар
• 1/2 ч.л. лимонов сок
• 50 г краве масло за намазване на фолиото
• гъбки от целувчено или маслено тесто за украса
За крема:
• 6 жълтъка
• 250 г пудра захар
• 2 пакетчета краве масло
• 1 с.л. ситно смляно кафе
• 4-5 капки ромова есенция
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и го оставяме да изстине. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме в дълбок съд заедно със захарта, докато побелеят и удвоят обема си. Разбиваме белтъците заедно с лимоновия сок на гъст сняг. Смесваме разбитите жълтъци с разтопеното масло и брашното, разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъчния сняг.
Вземаме тавичка с размери 35х35 см, облепваме я с алуминиево фолио и я намазваме с маслото. Разстиламе отгоре тестото на равномерен пласт с дебелина 1,5 см. Печем десетина минути в слабо загрята фурна, докато блатът се засуши добре. Изваждаме от фурната и с помощта на фолиото веднага навиваме на руло. Оставяме го да изстине.
Разбиваме жълтъците за крема заедно с пудрата захар, докато получим пухкава смес. Прибавяме размекнатото масло, кафето и есенцията. Бъркаме, докато получим гладка смес. Развиваме блата и го намазваме с крем. Навиваме отново блата на руло, отрязваме от двата края парчета със ширина 2 см и ги слагаме върху рулото, за да наподобяват клони.
Намазваме цялата повърхност на пънчето с останалия крем и набраздяваме по дължина с помощта на вилица. Украсяваме с гъбките от целувчено тесто.
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...