Продукти:
• 3 ч. ч. брашно
• 1 к. ч. масло
• 1 средна глава ситно нарязан лук
• 1 ч. ч. сварени и нарязани на кубчета картофи
• 1 ч. ч. сварен грах
• 1 ч. л. настърган джинджифил
• 1 ч. л. настърган корен от хрян
• олио, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното с 1 щипка сол и го претриваме с маслото. Добавяме около 1/2 ч. ч. вода и омесваме тесто. Месим 4-5 минути и оставяме за около час да почине.
През това време загряваме 1 с. л. олио и задушаваме лука за 4-5 минути. Прибавяме картофите и граха и всички подправки. Разбъркваме добре и сваляме съда от огъня.
Разделяме тестото на 16 равни части. Всяка част оформяме на топка и я разточваме на кръгла кора. Прегъваме кората на две и разточваме леко получения полукръг.
Слагаме от граховата плънка и сгъваме тестото над плънката така, че то да е увито около нея и да се получи триъгълна форма. Намокряме краищата на кората с вода и ги слепваме.
Загряваме повече олио и изпържваме пирожките в него, докато добият златист цвят - около 2,5 минути. Отцеждаме ги от олиото и ги сервираме горещи с пресни зеленчуци.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...