Продукти:
• 1,5 кг аспержи
• 200 г шунка
• 600 г картофи
• 1 глава лук
• половин пакетче краве масло
• 2 жълтъка
• 2 ч.ч. бяло вино
• 1 к.ч. настърган кашкавал
• 1 1/2 к.ч. течна сметана
• 2 с.л. брашно
• 2 с.л. лимонов сок
• босилек
• индийско орехче
• бял пипер
• захар, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме аспержите и ги пускаме в кипяща подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 щипки захар. Захлупваме, варим 10 мин и после ги отцеждаме. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки.
Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото заедно със шунката, нарязана на дребни кубчета. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме виното, сметаната и част от бульона, в който са врели аспержите.
Подправяме със сол, лимонов сок, индийско орехче, бял пипер и ситно нарязан босилек. Сипваме настъргания кашкавал и внимателно прибавяме разбитите жълтъци.
Покриваме дъното на огнеупорен съд с картофите. Разпределяме отгоре аспержите и заливаме с приготвения сос. Печем 15 мин във фурна, загрята до 180 градуса.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...