Кулинарни рецепти » Торта с грис

 Торта с грис

Продукти:

• 2 яйца
• 2 ч.ч. захар
• 1 щипка сол
• 1 ванилия
• 1 с.л. настъргана лимонова кора
• 1 1/2 ч.ч. грис
• 1 ч.ч. брашно
• половин пакетче бакпулвер
• 1 1/2 к.ч. прясно мляко
• 2 ч.ч череши или вишни от компот /отцедени от сока/
• 100 г стафиди
• 1 к.ч. смлени бадемови ядки
• 2-3 к.ч. сок от компота
• 10 г желатин
• сметана за украса

Начин на приготвяне:

Разбиваме на пяна яйцата с половината от захарта, като прибавяме солта, ванилията и настърганата лимоновата кора. Разбъркваме и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме гриса. След гриса сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Наливаме на части млякото, като продължаваме да бъркаме.

Омесваме добре сместа и я разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем 45 мин в умерена фурна. Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме хоризонтално на две части.

Почистваме отцедените плодове от костилките и ги смесваме със стафидите и смлените бадемови ядки. Загряваме сока от компота и прибавяме към него останалата захар и накиснатия в малко вода и набъбнал желатин. След това заливаме с по-голямата част от сока сместа от череши, стафиди и бадеми.

Изчакваме сместа да се посгъсти и заливаме с нея долната част на блата. Слагаме втория блат и го покриваме с останалия леко желирал плодов сок. Украсяваме тортата с разбитата сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Начало