Продукти:
• 2 части изчистено от ципите свинско месо
• 1 част говеждо месо
на 1 кг месо:
• 22 г сол
• 5 г захар
• 0,5 г селитра
• 3 г червен пипер
• бахар,
• кимион
• черен пипер
Начин на приготвяне:
Накълцваме на парченца месото и го поръсваме със солта, захарта и селитрата, объркваме и оставяме да престои така 2 денонощия върху наклонен съд, за да се отцеди. После го накълцваме на още по-дребно и го смиламе през машинка за месо. Прибавяме подправките и месим дълго време, разстиламе на масата на дебел 10 см слой и оставяме от няколко часа до 1 нощ да престои на студено до слабо втвърдяване.
С така узрялата кайма пълним дебели говежди черва, които усукваме през 30-40 см, за да се отделят луканките една от друга. Връзваме ги от двата им края със здрава връв, понадупчваме ги с игла, за да излезе въздухът и ги окачваме на проветриво място. В продължение на 15 дни оформяме луканките, като ги месим с точилка. После ги оставяме притиснати с дъска и тежест върху нея още няколко дни.
Окачваме луканките на проветриво място да се втвърдят. По желание можем да ги закачим над дим за 4 дни, за да се опушат до получаването на червено-кафяв цвят и след това ги сушим до пълно втвърдяване.
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...