Кулинарни рецепти » Домашни луканки

 Домашни луканки

Продукти:

• 2 части изчистено от ципите свинско месо
• 1 част говеждо месо

на 1 кг месо:

• 22 г сол
• 5 г захар
• 0,5 г селитра
• 3 г червен пипер
• бахар,
• кимион
• черен пипер

Начин на приготвяне:

Накълцваме на парченца месото и го поръсваме със солта, захарта и селитрата, объркваме и оставяме да престои така 2 денонощия върху наклонен съд, за да се отцеди. После го накълцваме на още по-дребно и го смиламе през машинка за месо. Прибавяме подправките и месим дълго време, разстиламе на масата на дебел 10 см слой и оставяме от няколко часа до 1 нощ да престои на студено до слабо втвърдяване.

С така узрялата кайма пълним дебели говежди черва, които усукваме през 30-40 см, за да се отделят луканките една от друга. Връзваме ги от двата им края със здрава връв, понадупчваме ги с игла, за да излезе въздухът и ги окачваме на проветриво място. В продължение на 15 дни оформяме луканките, като ги месим с точилка. После ги оставяме притиснати с дъска и тежест върху нея още няколко дни.

Окачваме луканките на проветриво място да се втвърдят. По желание можем да ги закачим над дим за 4 дни, за да се опушат до получаването на червено-кафяв цвят и след това ги сушим до пълно втвърдяване.

Автор: Петкана Пехливанова

Представяме Ви:

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Кордон бльо

Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...

Начало