Кулинарни рецепти » Агнешки кюфтета със сос

 Агнешки кюфтета със сос

Продукти: (за 5-6 порции)

• 1 кг агнешка кайма
• 1-2 яйца
• 1 глава лук
• 1 филия стар бял хляб
• джоджен, сол, черен пипер
• 3-4 с. л. олио за пържене

За соса:

• 2-3 връзки киселец
• 1 глава лук
• 1 с. л. краве масло
• 1 с. л. брашно
• 1 ч. ч. прясно мляко
• 2 жълтъка
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Измесваме каймата с яйцата, нарязания на ситно лук, потопената в хладка вода и изцедена среда на хляба, солта, черния пипер, ситно нарязания джоджен и малко топла вода. Оформяме кюфтетата, които пържим в сгорещеното олио.

Запържваме нарязания на ситно лук за соса в сгорещеното масло, поръсваме с брашното, прибавяме измития и нарязан на ситно киселец и разреждаме с топлото мляко, докато получим гъст сос.

Оставяме го да поври 10 мин на умерен котлон, посоляваме, поръсваме с черен пипер, сваляме от котлона и щом сосът поизстине, го застройваме с разбитите жълтъци. С този сос заливаме кюфтенцата.

Сосът от киселец е подходящ и като заливка за пържени или варени яйца, шунка, наденички на скара или варени сарфалади.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Начало