Кулинарни рецепти » Ободряваща чорба

 Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година.

Продукти:

• 300 г кайма (смес)
• 1 л зелев сок и 1 л вода
• 1-2 стръка праз (бялата част)
• прясно смлян черен пипер
• 3-4 с.л. олио
• 1 ч.л. червен пипер
• 1/2 с.л. брашно
• 1 шепа ориз

Начин на приготвяне:

Задушаваме в сгорещеното олио нарязания на ситно праз, прибавяме брашното, пържим 1-2 мин, поръсваме с червения пипер, разбъркваме и изсипваме запръжката в тенджерата, в която сме сложили зелевия сок и водата. Възвираме, без да солим, тъй като зелевият сок е достатъчно солен.

Правим от подправената с черен пипер и малко топла вода кайма малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Пускаме ги в кипящия бульон, а след 10 мин прибавяме и изчистения и измит ориз. Варим още 5 мин и сваляме чорбата от котлона.

Автор: Теменуга Братанова

Представяме Ви:

Локумки

Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало