Диетични рецепти » Пъпешът, част от слънцето

 Пъпешът, част от слънцето

Често казват, че женските пъпеши с по-широко петно отдолу са по-вкусни от мъжките. Не вярвайте! Както ангелите, така и пъпешите нямат пол. Ширината на петното не е свързана нито с вкуса на плода, нито с неговата сладост.

Пълноценна храна

Пъпешът съдържа много вода (88%), малко захар (11%), магнезий, калций, витамини. Той е идеалният плод, когато искате да задоволите жаждата си. Дори и да изглежда като захаросан, не се притеснявайте, понеже не е никак калоричен: един резен ви носи само 60 - 70 калории. Плодът зарежда организма с енергия благодарение на два витамина - провитамин А (2 мг/100 г) и витамин С (25 мг/100 г). Един съвет: всяка сутрин прибавяйте към закуската си няколко парченца пъпеш, за да преливате от жизненост и да предпазите организма си от преждевременно състаряване и някои сърдечносъдови заболявания. Водата и калият от него пък стимулират функцията на червата. Затова пъпешът притежава забележителен диуретичен ефект, има и разхлабващо действие благодарение на фибрите, които съдържа. Диетолозите съветват: „Ако в продължение на един ден консумирате само пъпеш или три последователни дни вечерята ви се състои единствено от този плод, ще прочистите тялото си от токсините. Това е и идеалната рецепта срещу задържане на течности в тъканите."

Гаранция за красота

Пъпешът има изявени хидратиращи свойства, прави косата здрава и мека, а кожата - копринена. По тези причини екстракт от него се влага както в почистващи и тонизиращи маски за лице и коса, така и в шампоани, кремове и стилизиращи продукти.
Не на последно място трябва да отбележим и омайващото му ухание, използвано за ароматизиране на много козметични средства.

Повече здраве

Още родоначалникът на медицината Хипократ препоръчвал да се консумира вино с пъпеш, за да се улесни храносмилането. Вкусното изкушение е и важен източник на олигоелементи и минерали. Калият (300 мг/100 г) помага на организма да елиминира евентуалния излишък от натрий, доставян със солта. Затова е и залог в борбата срещу високото кръвно налягане - ако се консумира редовно и продължително време, пъпешът определено помага на хипертониците. Този полезен плод обаче има и някои „недостатъци". Диетолозите съветват да не пиете вода, след като сте яли пъпеш, защото може прекалено да активизирате перисталтиката на червата си. В резултат следва разстройство. Сярата (14 мг/100 г) пък може да раздразни стомашната лигавица и да затрудни храносмилането. За да избегнете това, избирайте добре узрели пъпеши и ги изяждайте на няколко порции през целия ден.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Как да стопим мазнините?

Студеното време goйge, a с него и многото дрехи, призвани да ни предпазят не само от вятъра и снега, но и да скрият някой друг килограм в повече. Все пак ни се иска да запазим стройния силует, за койт...

Хранене при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

Kaквo най-често липсва на организма ни

Желязо Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на...

Целината – природен стимулатор

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Начало