05.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5436 |  0 
Преди да повикате лекар
Невинаги е наложително при първата болка в стомаха, появата на цирей или на силно главоболие веднага да викате лекар. Без да прилагате самолечение, можете да облекчите състоянието си и евентуално да премахнете причината за неразположението.

Абсцес

Никога не трябва да пробивате абсцес или цирей. Можете само да го успокоите с помощта на мащерка - мощно антисептично средство. Под формата на етерично масло тя действа като антибиотик. Нанася се директно върху възпаления участък.

Безпокойство

В случай на леко безпокойство изсипете няколко капки масло от лавандула във ваната. Това ще ви успокои и ще направи заспиването по-лесно.

Афти

Поне веднъж в живота си сте изпитали парещо усещане в устата. Ако сте предразположени, внимавайте с храните, които могат да предизвикат афти - орехи, ананас, грозде и някои видове мазни сирена. По принцип заздравяването на афтата трае от пет до осем дни. За да ускорите процеса, изплаквайте устата си три или четири пъти дневно с чаша хладка вода, в която е поставена половин лъжичка сол. Просто, но ефикасно.

Възпаление на клепачите

В случай на възпаление на ръба на клепачите (стават подути, червени и лепкави) лечението вкъщи може да се ограничи само до почистване с бебешки шампоан. Това, което не трябва да правите: да търкате очите си или да използвате каквито и да е очни капки, особено ако флаконът е отворен преди повече от 15 дни.

Парене в стомаха

За да успокоите това неприятно усещане, може да ви помогне ед но съвсем неочаквано средство: сънотворните. Половината от предписаната доза за сън успокоява болката. Не пийте лекарства обаче, ако ви предстои да шофирате.

Изгаряния

Сериозността им зависи от дълбочината. Повърхностните изгаряния от първа степен причиняват зачервяване на кожата и леко подуване. Болката се облекчава, като се поставят студени влажни компреси, но в никакъв случай лед. Изгарянията от втора степен се характеризират с появата на малки мехурчета, изключително болезнени при допир. В този случай непременно трябва да ви види лекар. При изгаряния от трета степен се унищожават първите три слоя на дермата. Кожата побелява и се опъва. Въпреки че човек не усеща болка, трябва спешно да потърси медицинска помощ.

Схващания

Можете да облекчите състоянието си, ако в домашни условия приложите елементарно лечение: взимайте аспирин най-малко два дни, като постепенно намалявате дозата. Правете вана с температура на водата между 37 и 40 градуса и се завийте добре след това, за да запазите топлината. Слагайте топли кърпи, но не директно върху болезнените зони, а до тях. Например ако ви боли мястото между рамото и лакътя, увийте самото рамо.

Цистит

Възможно е да ограничите инфекцията, ако вземете мерки още при първото усещане за парене и желание за често уриниране. Поемайте в огромни количества (над 2,5 л) минерална вода, портокалов или лимонов сок. На всеки два часа пийте чаша вода с 2 кафени лъжички сода бикарбонат (ако нямате проблеми със сърцето или бъбреците). Напитки и храни, които трябва да избягвате: бяло вино, шампанско, бира, спанак и зеле. Можете да взимате болкоуспокояващи. Те не ускоряват лечението, но поне намаляват неприятните усещания.

Цирей

Ако ви излезе цирей на ръката или крака, потопете засегнатото място в много топла вода (45 градуса), така ще позволите на инфекцията да достигне кулминационната си точка много по-бързо. Правете това в продължение на 20 минути поне 4 пъти дневно.

Разстройство

Освен много течности, за да избегнете дехидратира-нето, за вас се препоръчва и много чай със затягащ ефект. Ако разстройството продължава повече от два дни, по-добре се консултирайте с лекар.

Температура

Може да изглежда смешно, но човек невинаги знае каква е нормалната му температура, тъй като тя не е еднаква за всички.
За да не се притеснявате всеки път когато се чувствате зле, достатъчно е да премерите температурата си неколкократно за един ден в моментите на добро здраве. Най-подходящият момент да започнете е сутрин преди ставане. Когато температурата надвишава 39,5 градуса, непременно викайте лекар.

Бенки

Най-важно е наблюдението. При най-малката смяна на цвета, формата или големината на бенката трябва задължително да се консултирате с дерматолог. Същото важи и в случаите, когато тя кърви или сърби. Като предпазна мярка се препоръчва да се отстранят хирургически бенките, които са в непрекъснат контакт с дрехите (на нивото на талията, под презрамките на сутиена, на шията или на стъпалата).

Ларингит

Може да го излекувате с инхалации с влажен и топъл въздух. Копринено шалче около шията, докато спите, също облекчава болките в гърлото.

Мигрена

Щом болката вече е налице, не можете да направите нищо, освен да взимате обезболяващи. Но когато знаете, че страдате от мигрена, можете да избягвате храни, които я предизвикват: шоколад, лешници и, разбира се, алкохол. Многото сън също може да причини главоболие.

Болезнен мензис

Решенията са две - топло или студено. Топлата вана и грейката облекчават силните болки. Ако обаче болките в корема се дължат на нещо друго, макар и при мензис, може да сложите торбичка с лед - има същия ефект. Когато вземате болкоуспокояващи, забравете за аспирина, защото увеличава кръвотечението. Ако мензисът стане болезнен чак към 30-ата ви година, трябва да се консултирате с лекар.

Хрема

Няма смисъл да взимате антибиотици, за да се лекувате от хрема. Те атакуват бактериите, но нямат ефект върху вирусите. Доброто решение е аспирин след всяко хранене и преди лягане. Когато носът ви е запушен, потопете лицето си в студена солена вода или използвайте спрей с морска вода.

Кървене на носа

Студена мокра кърпа, поставена върху хрущяла на носа или челото, ще свие кръвоносните съдове и може да спре кръвотечението. Друго решение е да увиете памук около края на молив и да го пъхнете на около 2 см навътре в носа. След това внимателно из-
мъкнете молива, за да остане само памукът. Ако кървенето продължава, леко натиснете носа с палеца и показалеца на нивото на памука.

Разширени вени

Освен специалните кремове, които облекчават болките в краката, съществуват няколко упражнения за стимулиране на кръвоносните съдове. Правят се три пъти дневно в продължение най-малко на три месеца, за да имат резултат. Легнете на леглото, като поставите краката си за две минути върху облегалката на стол. След това седнете на края на леглото и мърдайте стъпалата и пръстите на краката във всички посоки - 3 минути. Най-накрая се изтегнете по гръб, завийте краката и починете 5 минути.

Кокоши трън

Можете да премахнете кокошия трън и като го търкате със скилидка чесън. След това превържете. Правете манипулацията всеки ден в продължение на седмица, докато кокошият трън изчезне.

Домашна аптечка

Тя е абсолютна необходимост. Трябва да я проверявате редовно и да заменяте с нови лекарствата с изтекъл срок на годност. Винаги имайте подръка: аспирин, парацетамол, еластичен бинт, малки ножички със заоблени върхове, дезинфекциращо средство, антибиотичен крем, стерилни марли.
30.09.2013 г. / д-р Галина Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022