09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4724 |  0 
Черният бъз е еликсир на здравето
Чудесните целебни качества на черния бъз са познати от далечни времена. Растението представлява разклонен храст или дърво, до 3 м високо (рядко до 8-10 м), със силно развита коренова система. (Да не се смесва с дивия бъз, който е многогодишно тревисто растение!).
Стъблото и клоните са сивокафяви, с тънка грапава кора, със светли лещанки по нея, и с бяла шуплеста сърцевина. Листата са срещуположни, нечифтоперести, дълги до 35 см, с 3-9 листчета, яйцевидно продълговати, назъбени по края. Цветовете са жълтеникавобели, дребни, с петделно венче и петзъбна чашка, събрани в сложно съцветие като щит на върха на цветоносни клонки. тичинките са 5, с едри жълти прашници. Плодът е черновиолетова сочна ягода, най-често с 3 кафяви семена.
Цъфти през май-юни. Расте покрай реките, из храсталаците и в населени места из цялата страна Има го по парковете в София, край реките и водоемите, среща се и край селските пътища
За лечебна цел се използват най-често цветовете, изсушени и пресети през сито, така че да преминат само цветовете, а цветните дръжки да се отстранят. Изсушените цветове имат сладникав слузест вкус. Цветът се бере преди пълното разцъфтяване (май – юни). Суши се на сянка (или в сушилня при температура до 35 градуса).
Срокът на годност за цял цвят е 2 години, за ронен - 1 година, за смлян - 6 месеца.
По-рядко се употребяват корените и плодът.
Корените се вадят наесен след узряването на плода - ноември, или напролет - март, преди развитието на растението. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.
Срокът на годност за целите корени е 3, а за рязаните – 2 години.
Плодът се бере при пълното му узряване август-септември. Суши се на сянка (или в сушилня при температура до 50 градуса). Срокът на годност за цял и рязан плод е 1 година.
Листата се берат през време на цъфтежа и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.
Срокът на годност за целите листа е 2 години, а за рязаните - 1 г. и 6 месеца.
Кората се обелва при започване на сокодвижението - през март. Срокът на годност на цяла и рязана кора е 1 година.
Цветовете съдържат малко етерично масло, съставено предимно от терпени, флавоноидите рутин, хиперозид, изокверцитрин и полифенолните киселини кафена, хлорогенова и ферулова, както и гликозидни вещества (самбунигрин) с потогонно действие, холин, провитамин А, витамин С, смоли, танини, органични киселини, захари, слузни и малко дъбилни вещества. Коренът, листата, кората и плодът съдържат подобни съединения. Химичният състав на билката не е добре проучен.

Лечебно действие и приложение

Цветовете имат потогонно, омекчаващо, отхрачващо, понижаващо температурата действие. Използват се при простудни заболявания, пневмонии, бронхит, туберкулоза, кашлица, хрема, ангина, пресипнал глас. Листата действат диуретично и слабително, плодовете - също.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване.
Подобно действие имат и останалите части на бъза. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата.

• Отвара от листата се използва външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
• Чай от цветовете - за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.

Как да си приготвим сироп от бъз

30 цвята (съцветия) бъз, 2 кг захар, 1 пакетче лимонена киселина и 1 л вода. Сиропът от бъз има превъзходен лек, освежаващ вкус и е подходящ както за летните горещини, така и през зимата. Освен вкусовите си качества, сиропът е изключително полезен.
За направата на сироп от бъз се използва черният бъз, известен още като свирчовина.
Процедурата по приготвянето на сиропа е следната: Измийте цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода. Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно. Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух. Полученият сироп се разрежда с вода в съотношение 1:9.

За какво се използва?

• От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 ч. л. цветове се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 с. л. цвят (1 с. л. от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
• През последните десетилетия широка популярност придоби приготвянето на воден извлек и сироп от цветовете на бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер. Течността се прецежда и се пие затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.
• От плодовете на бъза се приготвя също сгъстен пулп или мармалад, който се употребява като диуретично и слабително средство, за усилване и при неврози.
• Може да се приготви и извлек от 1/2 лъжица изсушени плодове и 250 мл вода.
• Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.

Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество може да предизвикат отравяне. Да се приемат по лекарско указание!
09.07.2017 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022