Още рецепти » Лошите изненади на сезона

 Лошите изненади на сезона

Летните удоволствия си имат и своята обратна страна. Какво да правим, ако получим топлинен удар, ужили ни пчела или се докоснем непредпазливо до медуза? Спасение има, особено ако сме предвидили възможните неприятности или пък си окажем първа помощ сами и то, без да се бавим!


Слънчева алергия

Най-разпространената й форма е грозният обрив от ситни червени пъпчици по кожата на деколтето, горната част на ръцете и бедрата. Алергията засяга най-вече жените над 25 години и обикновено се появява на втория ден след излагане на слънце. Свързана е с крайно неприятно парене и сърбеж в засегнатите участъци.

Профилактика
Тя трябва да започне около месец, преди да отидете на почивка. Най-добре е да се обърнете към дерматолог, който да предпише анти-хистаминов препарат, подходящ конкретно за вашия случай. Няма да сбъркате и ако започнете да пиете капсули бетакаротин и да ядете повече моркови, кайсии, домати - те са безкрайно богати на ценното вещество.

Лечение
Поразените от сезонна алергия места се мажат с успокояващ сърбежа крем. Докато обривът не изчезне, не бива да се показвате на слънце, а след това да се печете само след нанасяне на тоалетно мляко с възможно най-висок предпазен фактор - минимум 60.

Кератит

Роговицата, която изпълнява ролята на своеобразен филтър, защитаващ лещата и ретината на окото, може да стане жертва на силното слънце. А ако тъканта й се увреди, като нищо се стига до хроничен ке-ратит. Симптомите: окото се зачервява, сълзи, не понася светлина и боли така, сякаш в него е попаднал пясък.

Профилактика
Носете слънчеви очила, купени от добра оптика, а не от улични търговци. Почувствате ли болка, почистете пострадалото око с физиологичен серум и му позволете да си почине, като сложите върху него непроницаем за светлината компрес.

Лечение
Случаят изисква спешната намеса на офталмолог.

Медузи

Всички те са опасни, дори мъртвите. Когато пипалата им ви опарят жестоко, като нищо ще развиете уртикария, придружена със сърбеж, отичане и остра пареща болка.

Профилактика
Не влизайте в морето, разберете ли, че то гъмжи от крайно неприятните създания.

Лечение
Измийте раната с морска вода или със слаб разтвор на амоняк. После нанесете антисептично средство и пийте парацетамол срещу болката. Ако са ви докоснали няколко медузи, потърсете лекар - съществува риск от алергичен шок.

Изгаряния

Най-честата причина за тях през летния сезон е печенето на месо на открита скара.

Профилактика
За нищо на света не използвайте спирт или бензин, за да запалите барбекюто си.

Лечение
То зависи от типа изгаряне. Ако е от първа степен, кожата се зачервява силно и трябва да се облее веднага със студена течаща вода най-малко за 15 минути - така ще попречите на изгарянето да се разпространи в дълбочина. Следва намазване с успокояващ крем от типа на дефламол. При изгаряне от втора степен се появяват мехури, но те не бива да се пукат. Дезинфекцирайте ги и превържете мястото: докато не се възстанови повърхностният слой на кожата, опасността от инфекции е съвсем реална. При изгаряне от трета степен няма нито зачервяване, нито мехури, пострадалият дори не изпитва болка. Мястото е мораво-кафяво и може да се инфектира сериозно. Ако обхваща голяма площ, веднага потърсете компетентна помощ, като първо покриете засегнатия участък с чиста памучна кърпа.

Паяци

Макар в повечето случаи да няма сериозни последствия, ухапването от тези насекоми е в състояние да предизвика локални инфекции.

Профилактика
Паяците хапят най-вече нощем, щом ги притиснете с тяло, докато се въртите в леглото. Единственото ви спасение е да сложите мрежа на прозорците си.

Лечение
Дезинфекцирайте ухапаното с някакво антисептично средство, после го намажете с алергозан или друг антихистаминов препарат. При положение че се подуе и зачерви, сложете лед отгоре.

Топлинен удар

Причинява се от инфрачервените лъчи, което означава, че не е задължително да сте били на слънце, за да го получите. Пряк резултат от топлинния удар е неподлежащото на контрол свръхзатопляне на тялото, изразяващо се в горещи вълни, световъртеж, дори загуба на съзнание. Подобни оплаквания обикновено се появяват през първите дни от периоди на големи горещини, когато тялото още не се е адаптирало към покачването на температурата.

Профилактика
Избягвайте да пътувате с автомобил без климатик между 12 и 16 ч, не стойте на плажа без шапка, даже да сте под чадър. А имате ли бебе, ненавършило шест месеца, не си и помисляйте да го излагате директно на слънце,

Лечение
Ако пострадалият е дете, веднага го съблечете и му дайте да пие подсладена вода плюс някакво лекарство за смъкване на температурата. След което го заведете на лекар. Същото се отнася и за възрастни с висока температура, силно главоболие или изпаднали в безсъзнание - при тях може да се стигне до кома.

Слънчеви изгаряния

Неразумното излежаване с часове на плажа често води до изгаряне от първа степен и дори до появата на мехури по кожата.

Профилактика
Излагайте се постепенно на слънце, и то след като сте се намазали с тоалетно мляко с предпазен фактор между 15 (ако кожата ви е мургава или вече сте почернели) и 30 (при положение, че сте за първи ден край морето). Носете широкопола шапка, а между 12 и 16 часа задължително стойте под плътна сянка.

Лечение
Вземете аспирин или парацетамол, за да смъкнете температурата си. Ще успокоите болката, като напръскате зачервените места със студена минерална вода.Вечерта пък се намажете с кисело мляко или със сок от краставица.

Оси, пчели

Ухилването им предизвиква остра болка, зачервяване и подуване, дори оток. Обикновено е безобидно, но при алергичните хора понякога се стига до шок, последван от фатално задушаване.

Профилактика
Всички, които знаят, че са алергични към ужилване, трябва да носят със себе си кортикоидно средство, което се инжектира в случай на нужда, и аерозол, за да улеснят дишането си.

Лечение
При положение че ви е нападнала пчела, извадете жилото й с помощта на пинсета, дезинфекцирайте, после сложете отгоре компрес със студена вода или бучка лед, обвита в марля. Ако става въпрос за оса и усетите, че ви се вие свят, отокът се увеличава или ви се повдига, викайте веднага лекар - той ще знае какво да направи.

Разстройство

През летния сезон то се дължи на водата от чешмата, на консумацията на зле измити зеленчуци и на недотам пресни морски дарове, като главни виновници за конфузните преживявания са някои паразити, салмонелата и колибацилът. В повечето случаи неразположението започва през втория ден от почивката.

Профилактика
Избягвайте да ядете сладолед, продаван на плажа, както и миди, събрани собственоръчно от вас.

Лечение
Пийте много вода - преварена или минерална, за да не се дехидратира организмът ви. Още по-добре е да се отдадете на масирана консумация на кока-кола, богата на калий и електролити. Не почувствате ли подобрение на втория ден, идете на лекар. Ще постъпите съвършено разумно, ако преди да тръгнете на почивка, си купите някакво лекарство, ликвидиращо разстройството.

Комари

На нашата географска ширина техните ухапвания не са опасни, т. е. не могат да причинят инфекциозна болест. Но затова пък са болезнени и предизвикват нетърпим сърбеж.

Профилактика
Ако не сте сложили мрежа на прозорците си, през нощта включвайте електрически дифузер, в който се поставят специални таблетки, убийци на комари. Съществуват и спрейове за напръскване на откритите части на тялото. Трябва да знаете, че миризмата на здравец и лавандула също отблъсква насекомите, но не е толкова ефикасна.

Лечение
Намажете пъпките с антисептично средство, а при големи обриви вземете антихистаминов препарат. Моментно облекчение носи поставянето отгоре на памучен тампон, напоен с оцет.

Автор: д-р Елена Младенова

Представяме Ви:

Мозайка от тапети

Искате ли да създадете оригинална обстановка с малко средства, може да експериментирате с тапети. Хартиената покривка за стени е лесен и сравнително бърз начин да промените помещението. Ако искате да ...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Какво харесват димитровчетата

В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъп...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Начало