Козметични рецепти » Как се отнасяте към тялото си

 Как се отнасяте към тялото си

Здравословното хранене, физическата активност и козметичните процедури помагат на жените да се разхубавят. На теория. На практика обаче те се нуждаят от още един, много ваен фактор, без който няма да постигнат нищо. Става въпрос за правилното отношение към собственото тяло. Тестът по-долу ще ви позволи да определите дали поддържате приятелска връзка с физическата си обвивка и ще ви даде конкретни препоръки за това, как да постигнете хармония между нея и душата си.

ВЪПРОСИТЕ:

1. Колко части на тялото си бихте искала да промените?

A. Нито една.
Б. 1 или 2.
B. 2 или 3.
Г. Всички!

2. За да коригирате недостатъците на фигурата и кожата си, вие сте готова:

A. Сериозно и завинаги да се сприятелите със спорта.
Б. Да се обърнете към специалист (дерматолог, диетолог) и да изпълнявате стриктно неговите препоръки.
B. Да се доверите на пластичен хирург.
Г. Да вложите крупна сума в моделирането на тялото си с помощта на съвременна апаратура.

3. Стремите се да станете по-съвършена...

A. За да намерите външен израз на вътрешната си красота.
Б. Да се харесвате повече на самата себе си.
B. Да очаровате мъжете.
Г. Да се издигнете в обществото.

4. Имате ли комплекси?

A. Нямате и не сте имала.
Б. Не сте мислила по въпроса.
B. Понякога си давате сметка за тях.
Г. Да, още от тийнейджърска възраст.

5. Какво мислите за външността на майка си?

A. Вие сте много по-хубава.
Б. Изглежда добре за годините си.
B. Не е зле, но вие двете сте абсолютно различни.
Г. Правите всичко възможно, за да не заприличате на нея.

6. Занимавате се (или бихте се занимавала) със спорт, за да:

A. Си доставите удоволствие.
Б. Да не страдате от угризения на съвестта.
B. Да контролирате теглото си.
Г. Да релаксирате.

7. Какви промени, свързани с начина на хранене, е преживяло тялото ви през последните 10 години?

А. Незначителни, дължащи се по-скоро на възрастта и начина на живот.
Б. Никакви.
В. Режимът на бумеранга (строга диета, последвана от възстановяване на предишното тегло, колебания в пределите на плюс/минус 5 килограма).
Г. Анорексия и булимия.

8. Ако вечеряте сама, предпочитате:

A. Скромно похапване, полезно за талията и доставящо ви удоволствие,
Б. Първо, второ и трето.
B. Нещо за пред телевизора, например чипс.
Г. Всичко, което ви попадне подръка.

9. Как изглежда вашият идеал за съвършенство?

A. Нямате такъв.
Б. Като братовчедка ви.
B. Като Шарън Стоун (или някоя друга звезда).
Г. Като топмодел.

10. Колко често слагате блуза с деколте или къса пола?

A. Всеки ден.
Б. Няколко пъти седмично.
B. Само при специални случаи.
Г. Почти никога.

11. Когато стане дума за осанката ви, околните казват, че:

А. Тя подчертава вашите форми, в частност бюста.
Б. Ходите, седите и стоите идеално изправена.
В. Когато не сте уверена в себе си, ставате някак по-ниска.
Г, Често се прегърбвате.

12. Как се избавяте от болестите?

A. Редовно се консултирате със специалист - за профилактика.
Б. Вземате мерки при първите симптоми.
B. Викате лекар, едва когато се почувствате съвсем зле.
Г. Със самолечение.

13. Колко често посещавате дерматолог или козметик?

A. Веднъж месечно.
Б. Веднъж на три месеца.
B. Веднъж седмично.
Г. Много рядко.

14. Ходила ли сте на масаж?

A. Да - толкова често, колкото можете да си позволите.
Б. Не, но се готвите да го направите.
B. Да, но не сте във възторг.
Г. Не, защото сте сигурна, че няма да ви е приятно.


РЕЗУЛТАТИТЕ:

Най-много А

Да, вие сте истинска красавица. И сте по-хубава от всички, макар да не притежавате мерки на топмо-дел, идеална кожа и нито следа от целулит. Вие обичате себе си и затова тялото ви сякаш е обвито в аура от положителна енергия, която го украсява по-добре от най-зашеметяващите дизайнерски творения. По всяка вероятност никога не сте се чувствала грозна или сте забравила неприятното усещане, Разбира се, работата не е само в любовта към себе си, но и в постоянната грижа за добрата форма, в умелия подбор на дрехи, подчертаващи всичко най-хубаво във фигурата ви. Браво на вас - успяла сте да изградите прекрасни отношения с тялото си, на което посвещавате доста време и за което пръскате много пари, предизвиквайки чуждата завист. Но я се замислете дали не изпадате в другата крайност, т. е. обичате само него и нищо друго?

Какво да правите?

Продължавайте да се грижите за себе си, купувайте си хубави тоалети, активно се възползвайте от своя талант да очаровате. Но с една поправка -приобщете околните към него. Защо например не помогнете на приятелките си да намерят повече плюсове за своята телесна обвивка и така да им покажете, че ги обичате не по-малко от себе си? Нали си давате сметка, че не сте център на света!

Печелившата стратегия

• Занимавайте се с някакъв колективен спорт.
• Прекарвайте свободното си време в големи компании, помагайте на ближния, изпаднал в беда.
• Когато отивате да пазарувате, вземайте със себе си някоя приятелка и й давайте разумни съвети - заразителни са не само лошите, но и добрите навици, което означава, че благодарение на вас очарователните хора ще станат повече.

Най-много Б

Нямате комплекси, но и не сте безкрайно уверена в себе си, следователно не се чувствате безупречно красива и не си давате сметка, че самовлюбеността е полезна дотолкова, доколкото защитава от внушаваните стандарти. Принадлежите към жените, които се опитват да се избавят от диктата на модата („Отслабни!") и красотата („Подмлади се!"), но понякога попадат в техните капани. Хубавото е, че сте на прав път, затова изправете рамене, вдигнете гордо глава, усмихнете се на отражението си в огледалото - без всякакви „но" и без сравнения с когото и да било. Продължавайте да отстоявате своята индивидуалност и се постарайте отношенията ви с вашето собствено тяло да приемат формата на взаимна любов.

Какво да правите?

Повишавайте самооценката си с помощта на физическата активност и приятните глезотии - подарете си няколко серии масаж или козметични процедури, занимавайте се със спорт, който ви доставя удоволствие. Така ще се убедите, че човешкото тяло буквално разцъфва, когато е обичано. А идеални красавици няма. Има фотошоп.

Печелившата стратегия

Правете редовни процедури за почистване и обновяване на кожата - можете да ги започнете в професионален салон и да продължите в домашни условия.
Ходете на масаж. Релаксиращ или ободряващ - по ваш избор.
Практикувайте йога - тя ще ви направи поздрава, ще ви научи да цените това, което имате, и да се отнасяте философски към последните писъци на модата.

Най-много В

Тялото ви изпълнява ролята на своеобразен екран, отразяващ вашето мнение за себе си - както доброто, така и лошото. До един момент всичко върви прекрасно. Но ако изведнъж се окаже, че талията или бедрата ви не съответстват на образеца, който сте решила да смятате за идеален, вие се разочаровате и преставате да обичате себе си. А тялото, лишено от внимание, съвсем естествено, престава да ви радва. Всъщност вашият пример показва, че то и душата са едно цяло.
А сега идва ред на две новини. Първо лошата: в нашия забързан век еталоните за съвършенство се сменят много често, затова няма да успеете да ги догоните, колкото и да се стараете. Време е и за хубавата новина: с помощта на своя жив ум вие можете да превърнете тялото си в най-хубавото на света, стига да изберете за идеал... себе си.

Какво да правите?

Не бързайте! Въпреки че сте готова на всякакви жертви в името на стремежа към съвършенство. Преди обаче да легнете под ножа или да внесете други сериозни корекции в своята външност, анализирайте внимателно желанията си. Разделете лист хартия на две части и запишете в едната положителните, а в другата - отрицателните страни на евентуалната промяна. После още веднъж претеглете всички „за" и „против", непременно обсъдете решението си с най-близките и дори с психолог.

Печелившата стратегия

• Направете си подарък - абонамент в салон за красота.
• Ваш съюзник е стихията на водата, затова поддържайте постоянен контакт с нея, като ходите на spa процедури (за предпочитане вечер), плувате поне веднъж седмично и посещавате сауна.
• Изберете си физическа активност, която не просто изгаря калории, но и съответства на вашите предпочитания: танци, походи в планината, алпинизъм, езда...

Най-много Г

Чувствате се зле в собственото си тяло, а от пробните в магазините се спасявате с бягство. Вашите опити да приемете и заобичате отражението си неизбежно завършват с провал. Да, вие не харесвате себе си, а околните виждат и чувстват това, като някои от тях повишават самооценката си за сметка на вашите комплекси. Много жалко, понеже имате маса несъмнени достойнства, които заслужават да бъдат подчертани, макар да не знаете къде да ги търсите. Ами че някога дори Джулия Робъртс се е смятала за некрасива върлина (175 см), а ръстът на Кайли Миноуг (154 см) не й позволява да стане модел, когато е била на 18 години. И двете обаче превръщат недостатъците си в част от своя чар. Казано накратко, научите ли се да обичате себе си, ще бъдете приятно изненадана от количеството положителни емоции и усещания, които ще получите в замяна.

Какво да правите?

Колкото и да е странно, ужасните несъвършенства на тялото ви са не върху него, а в главата ви, т. е. те са по-скоро психологически проблем. Затова не отлагайте консултацията със специалист, който ще ви помогне да си съставите обективно мнение за своята външност, ще ви подскаже какви мерки трябва да предприемете и защо.

Печелившата стратегия

• Изхвърлете, подарете някому или поне скрийте кантара си. За вас той е източник на безпокойство и стрес.
• Обърнете се първо към психолог, после към диетолог и козметолог.
• След това си подарете - на себе си и само на себе си, седмица безгрижен отдих, през която да осъзнаете своите проблеми и да намерите път към тяхното преодоляване.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Козметика и ... вредни навици

Има толкова много неща, които правим не както трябва просто защото не знаем как. Отървете се веднъж завинаги от лошите привички, вредни за красотата. Пробвате фон дьо тен на ръката си Когато...

Пилинг със сол за гладка кожа

Солта е чудесен природен скраб. Може да си направите пилинг на цялото тяло с две шепи сол и половин чаша сметана или кисело мляко. Нанесете сместа на раменете, ръцете, гърба (докъдето стигнете), бедра...

Червило според устните

Едва ли има друга част от човешкото тяло, която да е такъв индикатор за вашето настроение както устните. А знаете ли че цвета на червилото много говори за характера ви. То е неизменна част от грима и ...

Внимание:Чувствителна кожа!

Към чувствителната кожа е необходимо особено отношение. В последните години козметолозити констатират, че хората с чувствителна кожа стават все повече. Виновни за тоза са лошата екология, неправилното...

Начало