Козметични рецепти » Как да си изберем чадър?

 Как да си изберем чадър?

Жените се радват от сърце на яркия маникюр, красивите обувки, модерното палто... А стилният цветен чадър e способен да разсее дори мрачното есенно настроение.
Чадърът отдавна престана да бъде предмет, който ни спасява само от дъжда. Съвременните чадъри са също такива модни аксесоари като чантите, шапките или бижутата. А ние искаме, чадърът да бъде не само красив, но и удобен, качествен и да ни харесва. Производителите на чадъри, както и дизайнерите имат свои модни тенденции и новости. Ще ви помогнем да се ориентирате в различните видове чадъри и да намерите идеалният вариант, подходящ точно за вас.

Механичен чадър

Създаден е за търпеливи и старателни стопани, тъй като се сгъва и отваря ръчно.
Предимства: Някои конструкции са миниатюрни като кутия цигари. Може да намерите дори чадъри с плоска дръжка. Обикновено те са много леки, защото са направени от олекотени материали. Основното предимство на такъв чадър е в това, че лесно се побира в малка дамска чанта. Съвременните механични чадъри тежат не повече от 200 г.
Недостатъци: Сгъването и отварянето на чадъра с помощта на двете ръце е доста неудобно, особено ако трябва бързо да влезете в автобуса или метрото, а сте заобиколени от много хора.

Автоматичен и полуавтоматичен чадър

Полуавтоматичните се отварят с натискане на бутон, но се затварят ръчно. Автоматичните са най-удобни, те се отварят и затварят с натискане на бутон.
Предимства: Както и при механичните, предимството на автоматичния чадър е в неговата компактност. Може да го сложите в чантата и да забравите за неговото съществуване, докато завали дъжд. Пълният автомат е изключително удобен, тъй като бързо може да го затворите с една ръка, когато влизате в помещение или в автобус.
Недостатъци: Точно такъв чадър се обръща при силен вятър и е нужно усилие, за да го върнете в нормалното му положение.
Друга неприятност, която може да ви се случи е автоматичният чадър да се отвори в чантата. Затова изберете чадър, снабден със система за блокиране.

Чадър под формата на бастун

Той е доста голям и е неудобен в обществения транспорт. Освен това лесно може да го забравите подпрян някъде. Но чадърът под формата на бастун изглежда стилно и допълва образа на деловата бизнес дама и почитателките на ретро стила. Може да бъде както механичен, така и полуавтоматичен.
Предимства: Освен, че изглежда стилно, такъв чадър е удобен за подпиране, особено в градския транспорт.
Такива чадъри рядко се чупят, тъй като пръчките им са цели, а не на звена. Към плюсовете трябва да добавим и по-големия купол в сравнение с другите чадъри, който предпазва по-добре от дъжда.
Недостатъци: Очевидно е, че голям чадър като този няма как да скриете в дамската чанта и се налага цял ден да го носите в ръка. Точно затова, чадърите под формата на бастун често се забравят и се губят.

Преди да сте заплатили чадъра...

Задължително го отворете и затворете няколко пъти, за да се уверите, че механизмът работи добре. Огледайте купола - материята му трябва да бъде равномерно изпъната. Ако куполът е с провиснала тъкан, то тогава чадърът е некачествен и с времето ще провисне още повече. Самият купол трябва да бъде с правилна форма, всичките пръчки да бъдат еднакви по дължина и правилно извити, да не са изкривени. Платът на купола трябва да бъде добре закрепен там, където се събират пръчките.
Що се отнася до тъканта, от която е направен купола, по-добре изберете чадър от полиестер или гумиран сатен. Тези материи са трайни, отблъскват водата и бързо съхнат.
Ако чадърът е евтин, най-вероятно е направен от полиетилен. По-скъпите чадъри притежават купол от полиестер с малко памук. Алуминиевите спици не са достатъчно здрави. Най-надеждни са стоманените спици с титаново покритие, краищата на които са направени от пластмаса. Но все пак чадърите със стоманени спици са по-тежки от алуминиевите.

За да привлекат вниманието на клиентите, всеки сезон дизайнерите предлагат нови варианти на чадъра.

- Писък на модата са чадърите – хамелеони, направени от полиестер с импрегниран тефлон. Материята сменя оттенъка на цвета си в зависимост от светлината, температурата и попадналата вода на купола.
- Още едно направление са рисуваните чадъри. Вие просто носите харесалото ви изображение на майстора и той го нанася на вашия чадър.
- На Запад са доста популярни еднократните чадъри. Обикновено не са достатъчно здрави, тъй като предназначението им е да послужат на собственика си само веднъж. За съжаление, недобросъвестни търговци (най-често това се случва на пазарите) продават вместо качествени чадъри еднократни, но на по-висока цена.

Правила за поддържане

За да ви служи дълго чадърът и да запази цвета си, трябва да полагате грижи.
- след употреба оставете чадъра отворен да изсъхне;
- ако е замърсен, го отворете и изперете плата със сапун с помощта на четка и после го подсушете добре.

Коментар на специалиста:

При избора на чадър трябва да изхождате от това с каква цел го купувате
Ако смятате да го носите в чантата при вероятност от дъжд под 50%, идеалният вариант са компактните автоматични и механични чадъри. Те не заемат много място (обикновено са сгънати 3-5 пъти), и най-важното - не са тежки. Механичните чадъри дори са по-леки и по-компактни от автоматичните, тъй като механизмът им е по-малък и следователно по-лек. Но автоматичните са по-практични - отварят се лесно с натискане на бутон.
Ако сте сигурни, че ще вали, най-добре вземете стандартен чадър със стабилна дръжка. При дълго носене на чадър с малка дръжка ръката се изморява бързо. Затова мъжките чадъри се правят с големи дръжки.
Чадърът под формата на бастун е незаменим аксесоар както за мъже, така и за жени при дъждовно време.
При избора на производител трябва да се има предвид неговият имидж. Старите марки постоянно усъвършенстват своите модели, механизми и материали. Последен писък на модата са чадърите Slim - тънки, компактни и изключително леки. В този модел се използват 6 спици, вместо традиционните 8, което е позволило да се намали теглото и размера, без от това да пострада надеждността на механизма.
Механичните чадъри имат по-малко детайли, затова са по-здрави в сравнение с автоматичните модели.
В същото време автоматичните чадъри на водещите марки не създават проблеми - механизмът работи дълго и без засечки. Най-често от силния вятър се чупят спиците. Но това може да се случи както с автоматичните, така и с механичните чадъри. Според мен автоматичните са по-практични, а механичните - по-компактни и по-леки.
Ако чадърът е сгънат повече пъти, той е по-компактен. Но не винаги е по-лек, защото се използват по-сложни механизми и повече детайли.

Модата диктува дизайна

Задачата на производителите е да се съобразяват с тенденциите и да внедряват нови технологии. Ако става дума за дизайна, то тази година особено са актуални чадърите под формата на бастун: както прозрачни, с купол напомнящ шапка на гъба, така и черни стандартни с дървени дръжки.
Миниатюрните механични чадъри също имат място в този сезон. Френските дизайнери им добавиха висулки, които дават възможност да се похвалите с нестандартен аксесоар.
Актуална е и украсата на купола на чадъра с метални капси. Сред десените особено модерни са изтънчените орнаменти (арабски и др.), ситно каре, флорални мотиви и колажи, имитиращи например пощенска картичка.
Ако сте истинска дама, трябва да знаете, че освен функционалните предпочитания, чадърът трябва да се съчетава по цвят с другите елементи на вашата външност: дрехи, обувки, чанта.
Когато избирате цвета на чадъра имайте предвид, че сянката му пада върху лицето ви, и е добре да избягвате отенъците, които правят лицето ви болно и некрасиво, т.е. синият и зеленият. Топлите тонове подобряват цвета на лицето.
„Няма лошо време” - това твърдение е вярно за тези, които имат красиви и здрави чадъри, способни да подобрят настроението дори в дъждовния пролетен ден.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Релакс с помощта на орто-биономията

Най-после имате малко време за себе си. Децата вече са в леглото, съдовете са измити... Жалко, че не разполагате с персонален масажист, който да прогони напрежението, натрупало се в тялото ви през ден...

Грешките, които не трябва да допускате

Според психолозите няма на света шеф, който ще ви прости, без да изпита раздразнение и без да се настрои срещу вас, следните три неща: Излишен перфекционизъм Перфекциониските губят страшно м...

Грижи за лицето през зимата

С настъпването на коледните празници всяка жена иска да бъде красива. За съжаление зимата, студа, вятъра и дефицита на витамини оставят своя неприятен отпечатък върху външността. Кожата става суха, бл...

Вкусни маски

Краставици, моркови, банани, зехтин, яйца, ябълки - те със сигурност присъстват през цялата година на вашата маса. Предлагаме ви поне веднъж седмично да не ги използвате по предназначение, а да си заб...

Начало