Козметични рецепти » Речник на красотата

 Речник на красотата

Алфахидрокси киселини, липозоми, кератин, меланин... Не е ли време да разберем какво точно означават всички тези термини и каква е връзката им с красотата ни, за която сме загрижени 365 дни в годината?

Плодови или алфахидрокси

Те осъществяват постоянен и напълно естествен пилинг на повърхностния слой на кожата, като по този начин я освобождават от мъртвите клетки, допринасят за по-бързото й регенериране, почистват порите. Лицето ни става по-нежно, тенът - по-свеж. Производителите на козметика включват плодови киселини в състава на кремове, тоалетни млека и лосиони. Сравнително отскоро те се влагат и в средствата за миене и поддържане на коса, понеже я заздравяват и й придават допълнителен блясък.

Витамин D

Известен е като „витамина на слънцето", тъй като само петминутно излагане под неговите лъчи ни осигурява необходимата за всеки здрав човек дневна доза. Жизненонеобходим, витамин D фиксира калция в костите и ускорява растежа на децата. Намира се в яйчния жълтък, тлъстата риба, черния дроб.

Двуфазни

Такива са продуктите за красота, състоящи се от два разтвора - единият на водна, а другият на маслена основа. Преди да ги приложим, флаконът трябва да се разтърси добре, за да се смесят различните субстанции.

Жожоба

Маслото, извличано от това екзотично растение, успокоява, подхранва, омекотява и хидратира. То помага и при акне, тъй като нормализира отделянето на себум от мастните жлези.

Силикон

Той присъства все по-масирано в средствата за грижа за косата. Заслугата му е в това, че образува защитен филм върху косъма, изглажда го и му придава блясък. Силикон ще открием и в най-различни червила и спирали, понеже улеснява тяхното нанасяне.

Хипоалергенен

Купувайте само средства за разкрасяване, върху чиито опаковки виждате този надпис. Той ви гарантира, че няма да развиете алергия, дори ако кожата ви е свръхчувствителна.

Кератин

Космите по тялото, косата и ноктите ни са изградени от кератин, който представлява комплекс от протеини.
За жалост лесно се разгражда под въздействието на неблагоприятни външни фактори, затова пазете косата си от прекомерна топлина и агресивни стайлинг продукти, не гризете ноктите си и не ходите с лак през цялата седмица - сваляйте го поне за ден-два.

Липозоми

Тяхното предназначение е да пренасят активните вещества, съдържащи се в козметичните продукти, там, където има най-голяма нужда от тях, което означава, че наличието на липозоми в кремовете и тоалетните млека повишава тяхната ефикасност,

Меланин

Естествен пигмент, той се активизира от слънцето и ни гарантира приятен бронзов загар. Колкото е по-тъмна кожата ни, толкова повече меланин съдържа. Пигментът е в състояние да ни защити от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, но до известна степен, затова не бива да разчитаме единствено на него, а на всяка цена да използваме и съответните продукти с UV фактор.

рН

Така се обозначава степента на киселинност (от 1 до 7) на дадена субстанция. За да не нарушим естественото равновесие в кожата си, желателно е да употребяваме само неутрални козметични средства, т. е. с рН от порядъка на 7.

Светоотражателни частици

Намират се във фон дьо тените, червилата, кремовете за лице. Действат като истински огледала, привличайки светлината с помощта на съдържащите се в тях микрочастици на минерална основа. Задачата им е да ни подмладят и освежат благодарение на своеобразната оптическа измама.

Зелен чай

Истинско чудо на природата, той има антибактериален, противовъзпалителен, заздравяващ раните, тонизиращ и освежаващ ефект. Съдържа фосфор, калий, витамини и фибри. Помага ни да се борим успешно със стреса, облекчава паренето в преуморените очи и свива капилярите в тях, допринася за стопяването на тлъсти ните.

Ултравиолетови лъчи

Те са два вида. Най-опасни са UVA лъчите - съвършено незабележими и преминаващи през стъклата на прозорците, те са главните виновници за преждевременното състаряване на кожата. UVB лъчите пък са отговорни за слънчевите удари и за зачервения като рак епидермис.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Вталяване без диета

Не се подвеждайте от заглавието - истината е, че без ограничения в храненето и без физически усилия отслабването ще си остане заветна, но недостижима цел за нежната половинка на човечеството. В нашите...

Всичко за къдравата коса

Тя е много красива, ефектна и пищна. Дава възможност за безброй прически и почти винаги изглежда добре. Все пак къдравата коса се нуждае от постоянни грижи и внимание, за да е здрава и блестяща. ...

Четиво за срамежливите

Кой oт нас не се е притеснявал, попадайки в неудобна ситуация? При това по различен начин. Срамежливостта, тази своеобразна реакция на стреса, има множество измерения - от най-нормални до болезнени, к...

Красивите ръце и техните неприятели

За предотвъртяване на преждевременното стареене на кожата на ръцете важна роля играе профилактиката и ежедневната грижа. Но какво да правим, ако вече са се появили досадни дефекти. В този случай нашит...

Начало