Козметични рецепти » Как да се подстрижем?

 Как да се подстрижем?

Фина, гъста, права - как точно да подстрижем косата си, за да сме в крак с модните тенденции и едновременно с това да ни отива? След като в продължение на няколко сезона цветът беше по-важен от стила и линията на оформяне, сега нещата отново си идват на мястото. Стилистите за пореден път си припомнят, че общото излъчване се създава преди всичко от перфектно и майсторски подстриганата коса, и вече не пренебрегват ножиците за сметка на боите, смята прочутият Франк Авогадри. Според него сега не може да се каже, че тази или онази прическа е безспорен моден хит. Много по-важно е как тя стои на жената, която я носи, и дали е съобразена с нейния стил на живот и облекло, с ръста, формата на черепа, обема и типа на косата й.

Филирането

Днес този начин на оформяне на косата е изключително актуален, защото придава особен шик и изтънчена небрежност на прическата. За жалост, казва Франк Авогадри, не всички фризьори и много малко жени знаят, че техниката на филирането трябва да се прилага крайно внимателно. Ако например стилистът прекали с изтъняването, нищо чудно скалпът да започне да прозира, а това надали ще се хареса на когото и да било.
Освен това много хора бъркат филирането със стъпаловидното оформяне, една съвсем различна техника на подстригване, при която обемът на косата се запазва напълно, а отделните пластове се отрязват на различна височина и под ъгъл, избран от фризьора.

Тънката коса

Притежателките на мека и фина коса винаги са имали една цел - да постигнат максимален обем в прическата си. Възможно е, стига да си изберат подходяща и непременно женствена линия на подстригване. Става въпрос за стъпаловидно оформяне със съвсем леко филиране в краищата.

Гъстата коса

Заветна мечта на мнозина, гъстата коса не е особено подходяща за реализирането на доста от модерните днес прически, тъй като й липсва въздушност, В този случай задачата на фризьора е да я олекоти и да й придаде по-голяма раздвиженост. Това се постига най-вече чрез филиране с бръснач, който идеално скулптира косата, прави я по-послушна. Напоследък на мода се върна и асиметрията - от едната страна на главата косата е небрежно разрошена, а от другата пригладена. Предимството на подобни прически е както в техния ефектен вид, така и в лесното им поддържане.

Правата коса

Тя стои чудесно, стига линията на подстригване да е строго геометрична и да наподобява гениалните решения на Видал Сасун, предизвикали истинска революция във фризьорското изкуство през 60-те години на миналия век. На пръв поглед подстригванията в стила на Сасун изглеждат много елементарни, но всъщност са изпълнени с такова невероятно майсторство, че след измиване косата придобива първоначалната си форма, дори без да се прибягва до четка и сешоар. Жените с права коса могат да са доволни и от факта, че отново са на мода всевъзможните карета - от класическото, точно под линията на ушите, до силно изтъненото в краищата и асиметрично.

Стилизирането

Освен от майсторското подстригване безупречният вид на прическата зависи и от начина, по който тя се стилизира. За жалост, когато си излизаме от фризьорския салон, ние сме наясно, че косата ни ще остане в този прекрасен вид само до първото измиване. Нямаме обаче основания за притеснение, понеже на пазара се предлагат безброй средства, които ни помагат да се справим сами в домашни условия. Съвременните продукти за оформяне на прическата не стоят изкуствено и не разрушават косъма. Тъй като съдържат какви ли не полезни активни съставки - силикони, полимери, протеини, витамини, те даже възстановяват структурата на косата, като едновременно с това я фиксират по един максимално естествен начин. Що се отнася до разнообразието, то е направо безгранично. Към някогашната „света троица” - лак, пяна и гел, сега се прибавят какви ли не видове спрей, лосиони, вакси. Те се различават не само по консистенция, но и по краен резултат -сила на фиксация, степен на защита от вредното влияние на слънчевите лъчи и др.

Инструментите

Всеки фризьор знае, че за перфектното подстригване са нужни две неща - майсторство и добри инструменти. Ножиците, бръсначът и машинката са чудесни съюзници на стилистите, които полагат съвестни грижи за тях, пазят ги и никога не ги отстъпват другиму - според Франк Авогадри по този начин се нарушава енергийният им заряд.
Ножици. Те са възможно най-прецизният инструмент, който придава линия на косата, предопределяйки стила на прическата и качеството на подстригване. С ножиците се работи не особено бързо, но затова пък те са изключително технични. Крайният резултат зависи от тяхното тегло, материал, форма и заточване на остриетата. Неслучайно цената на някои ножици достига трицифрени суми.
Бръснач. В ръцете на добър майстор бръсначът прави чудеса с правата, безформена коса, олекотява гъстата и придава обем на тънката. Бръсначът трябва да е от висококачествена стомана и да е идеално наточен, в противен случай може да разруши структурата на косъма и да предизвика цъфтене в краищата.
Машинка. Позволява бързо подстригване, но без особено добро изпипване на детайлите. Има обаче фризьори, които не признават никакви други инструменти и сътворяват фантастични прически само с една-единствена машинка.

Малко практична информация

* Бавно съхнещите стилизиращи продукти - пяна, гел, крем, спрей, са предназначени за моделиране на прическата. Бързо изпаряващите се пък запазват формата й (лак) или придават блясък на косата (вакса).
* Никога не слагайте голямо количество стилизиращ продукт - по този начин косата се утежнява и изглежда не особено чиста.
* Преди да си легнете, разрешете косата си, за да отстраните от нея замърсяванията и стайлинг-продуктите. Само по този начин можете да сте сигурни, че ще диша през нощта.
* Избирайки пяна, вакса, гел и др., изхождайте първо от стила на прическата и след това от типа на косата си.
* Не си правете прекалено чести експерименти. Ако едно средство за поддържане на формата на прическата ви задоволява, не сменяйте марката, за да не предизвикате неволно алергичен пристъп със сериозни последствия.

Автор: Магдалена Каролева

Представяме Ви:

Козметиката – колко трае

Колко приятно (и полезно!) е да изхвърлиш всичко ненужно от дома си, без значение дали става дума за вещи, дрехи, козметика. Особено козметика, която може да ни навреди доста, използваме ли я, след ка...

20 начина да запазим блестящата си форма

Лятното безгрижие, чистият въздух край морето и в планината, умерената доза слънчеви лъчи - всички те са причината да се завърнем към реалностите на всекидневието отпочинали, с по-чиста и гладка кожа,...

Косата – помощ от кухнята

При работа в кухнята, както и при нередовна хигиена, въздействие на миризми, запрашеност, тютюнев дим, мастни изпарения при готвене косата бързо се уврежда, недохранва, изпръхва, не расте, става суха ...

Жени със стил

Всички се възхищаваме на красавиците от екрана и им завиждаме за свежестта и неустаряващата външност. Тук ще ви разкрием няколко дребни козметични тайни на звездите. Хайди Клум – краставичка от г...

Начало