Козметични рецепти » Съвсем сама на света

 Съвсем сама на света

Днес ние можем да общуваме повече от всякога. Стационарните и мобилните телефони, Интернет, факсът ни позволяват да се свържем с когото си искаме, било то и на другия край на света. Въпреки това обаче самотните хора не стават по-малко... Спор няма - живеем в постоянното обкръжение на себеподобни и всеки божи ден виждаме стотици
непознати, край които минаваме, без да им обръщаме внимание. Също така установяваме контакт с десетки колеги, познати, съседи, но с никого не се сближаваме истински. Защо ли?

Самотни сред хората

Според психолозите човек изпада в подобно състояние, когато е убеден (с основание или без), че никой не го разбира и цени по достойнство.
Вие се затваряте в черупката си и прекратявате всякакви контакти, с изключение на най-необходимите. След работа се прибирате в празното си жилище, където прекарвате вечерта сама, през нощта се стряскате от най-невинния шум и замирате: ами ако в стаята има някой? В същото време си давате тъжната сметка, че вътре няма и не може да има никой.
Подобна самота е едно от най-страшните изпитания на съдбата. Пълната изолация от външния свят води до отчаяние, създава усещане за безнадеждност. Но има и своите положителни страни. Когато страданието достигне критичната си точка и стане непоносимо, то често се превръща в много силен мотив за действие, заставя ви най-после да излезете навън и да започнете всичко отначало.

Бърза помощ.
По време на буря моряците не подбират пристанището, казват психотерапевтите, свикнали да сравняват човешката необходимост от общуване с нуждата от кислород. Да, вие копнеете за страстна любов и приятелство навеки, но ако в момента те са непостижими, постарайте се да извлечете полза от всяко общуване. Дори то да се състои в няколкото изречения, разменени с продавачката в магазина, или със съседката, която молите за малко сол.
Чувствате се изоставена от всички? Значи трябва да използвате всяка възможност за установяване на контакт. Помнете: съвършено случайното на пръв поглед запознанство може да се превърне в спасителна сламка за самотника.

Променете се.
Колкото и невероятно да изглежда, самотата е мощен двигател на прогреса, т. е. на самоутвърждаването. По простата причина, че за да се избавим от нея, на нас ни се налага да преодолеем своите комплекси, стеснителността, неувереността си. Изпитвате неловкост в общуването с непознати? Дотук нищо лошо. Притеснявайте се, вълнувайте се, ако се налага, даже поплачете и направете ревизия на целия си гардероб. После се вземете в ръце, облечете се добре, гримирайте се, срешете се и излезте срез хората. Направете го, колкото и да ви струва. А за начало приложете най-лесния начин за установяване на контакт - опитайте се да проумеете хората, които ви обкръжават, и помогнете на тях в нелеката задача да ви разберат. В случая особено полезни са някои от основните принципи на комуникацията, Така например безпогрешно действа задаването на въпроси - малко са хората, които ще устоят пред изкусителната възможност да поговорят за себе си. Е, първият срещнат надали ще се окаже този, за когото сте мечтала цял живот. Но пък е сигурно, че някой някъде има нужда от сродна душа. Затова не се отчайвайте. Рано или късно ще се намерите взаимно. Стига да се търсите!

И още нещо:
Ако неотдавна сте се развела, със сигурност се чувствате доста самотна. Най-важното в тази ситуация е да не започнете да търсите на часа нов претендент за ръката и сърцето си. Рискувате да сложите началото на дълга поредица от прибързани романи, които няма да ви донесат нищо друго освен пълно душевно опустошение. Всяко нещо с времето си! А и голямата любов си струва чакането.

Принудителна самота

Тя може да споходи дори тези, които имат безброй любящи роднини и верни приятели. Понякога обстоятелствата се подреждат така, че работата, здравето, промяната в гражданското състояние налагат да смените местожителството си за известно време или завинаги, И тогава, далеч от близките, вие съвсем естествено започвате да се чувствате самотна, изоставена, неразбрана.

Бърза помощ.
Ако раздялата е кратка, повтаряйте си като мантра: колко хубаво, че има по кого да страдам, за кого да ми е мъчно. Времето, прекарано в самота, ще ви помогне да осъзнаете любовта и да покажете на близките си колко много държите на тях. Та нали за добро или за лошо при нормални обстоятелства хората рядко признават един пред друг чувствата си, убедени, че се подразбират от само себе си. Раздялата обаче ги изостря и помага в осъзнаването на истината. За щастие съвременните технологии ви позволяват да поддържате връзка независимо от разстоянието - телефонът и Интернет са на ваше разположение 24 часа в денонощието. Така че разказвайте надълго и нашироко случващото се, пишете писма. Нищо чудно след известно време да видите в нова светлина отдавна познати хора и да промените отношението си към тях.

Важно!
В подобни случаи Уейн Дайър, прочут американски специалист по поведенческа психология, дава следния съвет: „Щом не можете да бъдете редом с тези, които обичате, обичайте тези, които са редом с вас!"

Променете се.
Ако животът ви е наложил дълга раздяла със скъпи на сърцето хора, налага се да вземете едно много трудно решение и да определите кое е по-важно за вас: близките или обстоятелствата, задържащи ви далеч. Понякога се оказва, че дори най-перспективната кариера не оправдава раздялата, че тези, които обичате, заслужават да пожертвате своята гордост, амбиции и даже житейски принципи. Всеки нов ден дава нови възможности. И само от вас зависи как ще ги използвате.

И още нещо:
Понякога самотата е въображаема. Смятате се за неразбрана от всички, но истината е, че просто не умеете да обясните на околните какво очаквате от тях. Осъзнайте най-после -хората не четат мисли, от което следва, че откровеният разговор е в състояние да промени много неща.

Самота пред лицето на смъртта

Човек идва на този свят сам и си отива от него пак сам - такъв е основният закон на природата. Знаем добре, че нищо не може да ни спаси от окончателните раздели, но когато умре близък човек, ние се сблъскваме с най-страшната сила, на която не можем да се противопоставим. Тогава не помагат нито обясненията, нито утешенията. Дори думите губят смисъла си.

Бърза помощ.
От най-древни времена хората, озовали се пред лицето на смъртта, призовават на помощ изкуството. Пеят, съчиняват приказки, покриват стените на пещерите си с причудливи рисунки. Изкуството може да помогне и на вас. Затова четете, гледайте филми, посещавайте изложби, слушайте музика. В крайна сметка цялата многовековна култара на човечеството е своеобразно послание към обичания, но непостижим човек. Нищо чудно съпричастността към вечните ценности рано или късно да донесе душевен покой и на вас.

Променете се.
Ако до този момент сте се наслаждавала на създаденото от други, сега започнете да творите сама. Танцувайте, рисувайте, пишете, бродирайте, пейте, научете се да свирите на някакъв музикален инструмент. Разбира се, няма да достигнете професионални висини, но пък ще намерите начин да отприщите емоциите си. А това е първата и най-важна крачка към приемането на случилото се, към решението да живеете по-нататък, запазвайки в сърцето си образа на най-скъпия човек на света.

И още нещо:
Самотата е мъчителна, но въпреки това, ако в дадения момент общувате по-малко, отколкото ви се иска, не се отчайвайте. Изолирането от света ви дава възможност да оцените ситуацията, да съберете мислите си, да разработите планове за бъдещето. Дивите животни ближат рани в пълна самота - така се е разпоредила природата.

Защо никой не иска да се сближи с Вас?

1. Вие сте неприветлива. Ако се научите да се усмихвате на своите познати, да ги гледате в очите, да разговаряте с доброжелателен тон, със сигурност ще направите решителна крачка към сближаването с тях.
2. Вие сте неразговорчива. Дори да не поддържате разговора, защото сте уморена или се притеснявате, събеседникът неминуемо ще помисли, че ви е скучно с него, и ще реши да ви остави на мира.
3. Вие сте високомерна. Много хора, които имат висока самооценка, остават самотни. Защото им е трудно да общуват с някого на равна нога. Спор няма, трябва да уважавате и изтъквате своите достойнства. Не бива обаче да градите отношенията си с околните, изхождайки от убеждението, че те стоят по-ниско от вас.
4. Много говорите и малко слушате. Добрите събеседници говорят и слушат еднакво количество време.

Автор: Снежана Сертева

Представяме Ви:

Пареото - хит на плажа

Eто че лятото дойде, а с него и дългоочаквания отпуск на море. Какво да сложите в куфара? Разбира се, аксесоарите за плаж, но и нещо което ще е подходящо за вечерно плажно парти и разходка по брега. Д...

Как да подобрите имиджа си

Как да постигнете голямата си цел: околните да ви възприемат позитивно? И как да им покажете собствената си неповторимост? Като подчертаете своите външни и вътрешни достойнства, разбира се. С помощта ...

Войната с бръчките

Антиоксиданти, витамини, алфахидрокси киселини - това днес са най-добрите приятели на жените, решили, че няма да позволят на бръчките да се настанят трайно и необратимо върху лицата им. Тези вещества ...

13 прости правила за добро настроение

Мнозина смятат, че черните дни в живота им може да продължават вечно. Оценявате се “на нула”, предишните стимули отказват да действат, перспективите ви се струват твърде мрачни. Усещате неумолимото пр...

Начало