Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 език
• 1 глава лук
• 2 моркова
• 1 парче целина
• 7-8 зърна черен пипер
• 1 дафинов лист
• сол
За соса:
• 2-3 с.л. краве масло
• 2 с.л. брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 3 ч.л. горчица
• сокът от 1/2 лимон
• 3 жълтъка
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Варим в тенджера под налягане 45 мин езика заедно с обеления лук, нарязаните на парченца моркови и целина, подправките и сол на вкус. Изваждаме сварения език, топваме го в студена вода, обелваме го и го нарязваме на парченца. Заливаме с горещ бульон и държим на топло място.
Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и с непрекъснато бъркане я разреждаме с хладкото мляко. Оставяме кашичката да ври 5 мин. Подправяме с горчицата, сол и черен пипер.
Разбиваме с миксер жълтъците на пяна, прибавяме лимоновия сок и към тях с непрекъснато бъркане наливаме топлата брашняна каша. Сосът сервираме отделно.
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...