Продукти за 4-6 порции:
• 1 кг шкембе
• 3-4 с.л. свинска мас
• 300 г месо
• 300 г черен дроб
• 300 г бъбреци
• 1 глава лук
• 1 стрък праз
• 2 сварени картофа
• 1 филия сух бял хляб
• 1 яйце
• 1 ч.л. червен пипер
• чубрица, сух джоджен
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Слагаме добре почистеното и измито шкембе в тенджера под налягане и го заливаме с 2 ч.ч. подсолена вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин. Изваждаме свареното руло и го оставяме да се отцеди.
Нарязваме на ситно лука, праза, месото, дроба и бъбреците. Изпържваме ги в маста и оставяме да изстинат. Щом изстинат прибавяме накиснатия и добре отцеден хляб, ситно нарязаните картофи, 1/2 ч.л. червен пипер, подправките и сол на вкус. Разбъркваме добре плънката и я изсипваме върху свареното шкембе.
Завиваме го на руло и го завързваме с канап. Слагаме го в намазана с мас тавичка и наливаме малко бульон от шкембето. Печем около 30 мин в умерено силна фурна. Щом извадим рулото от фурната, поръсваме с останалия червен пипер.
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...