Кулинарни рецепти » Гръцки сарми

 Гръцки сарми

Продукти: (за 4 порции)

• 25-30 лозови листа
• 4-5 глави лук
• 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• 1 ч.л. ситно нарязан джоджен
• 1 ч.л. ситно нарязан копър
• 1 ч.ч. олио
• 1 1/2 ч.ч. ориз
• 1 ч.л. черен пипер
• сокът от 1 лимон
• сол

Обелваме лука и го варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме, оставяме го да изстине и го нарязваме на ситно.

Прибавяме ситно нарязания пресен лук и ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър. Наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме ориза, посоляваме на вкус и задушаваме на огъня, докато оризът погълне всичката вода. Отстраняваме от огъня, поръсваме черния пипер и лимоновия сок и отново разбъркваме добре.

От сместа увиваме в лозовите листа малки правоъгълни сармички. Нареждаме сармичките плътно на дъното на широка тенджера и ги затискаме с чиния. Наливаме вода, колкото да ги покрие и ги варим на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало