Продукти: (за 5 порции)
• 1 кг телешко месо без кости
• 1 глава лук
• 1 кг стари картофи или 750 г пресни
• 1 с.л. доматено пюре
• 5 с.л. олио
• 1 ч.л. червен пипер
• черен пипер, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на 5 пържолки, които начукваме с дървено чукче и леко посоляваме.
Слагаме ситно нарязания лук на огъня, наливаме 1 ч.ч. вода и 1-2 с.л. олио и кипваме. Прибавяме пържолките, задушаваме ги 15 мин и след това ги изваждаме.
Слагаме в тенджерата почистените, нарязани на филийки и леко посолени картофи. Върху тях нареждаме пържолките, заливаме с 1 ч.ч. гореща вода, в която сме размили червения пипер и доматеното пюре, захлупваме с капак и задушаваме 5-6 мин.
Поръсваме с олио, отново захлупваме и задушаваме още 10 мин., след което обръщаме пържолките, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз, захлупваме и оставяме на огъня още 15 мин.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...