Продукти: (за 5 порции)
• 10 чушки Долма
• 1 главичка лук
• 1 морков
• 1 парче керевиз
• 1 парче пащърнак
• 1 корен магданоз
• 4 с.л. ориз
• 2 картофа
• 1 к.ч. олио
• 2 с.л. доматено пюре
• 10 маслини
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от семената и ги посоляваме отвътре.
Смиламе лука и кореноплодите и ги задушаваме в половината от олиото. Прибавяме половината от доматеното пюре, размито с малко вода, и настърганите картофи. Заливаме с 1 к.ч. гореща вода и варим 10 мин на тих огън, след което прибавяме ориза. Наръсваме сместа с 1 щипка черен пипер, посоляваме и разбъркваме добре.
Пълним чушките със сместа 1 пръст под отвора. Във всяка чушка слагаме по 1 маслина върху плънката.
В съда, в който сме задушавали плънката, сипваме 2 ч.ч. топла вода и размиваме останалото доматено пюре.
В малък съд нареждаме пиперките с отворите нагоре и във всяка чушка сипваме по 2 с.л. от разтвореното доматено пюре. Останалата част от разтвора изсипваме в съда. Поливаме ястието с останалото олио и варим на тих огън около 20 мин.
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...