Продукти: (за 5 порции)
• 10 чушки Долма
• 1 главичка лук
• 1 морков
• 1 парче керевиз
• 1 парче пащърнак
• 1 корен магданоз
• 4 с.л. ориз
• 2 картофа
• 1 к.ч. олио
• 2 с.л. доматено пюре
• 10 маслини
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от семената и ги посоляваме отвътре.
Смиламе лука и кореноплодите и ги задушаваме в половината от олиото. Прибавяме половината от доматеното пюре, размито с малко вода, и настърганите картофи. Заливаме с 1 к.ч. гореща вода и варим 10 мин на тих огън, след което прибавяме ориза. Наръсваме сместа с 1 щипка черен пипер, посоляваме и разбъркваме добре.
Пълним чушките със сместа 1 пръст под отвора. Във всяка чушка слагаме по 1 маслина върху плънката.
В съда, в който сме задушавали плънката, сипваме 2 ч.ч. топла вода и размиваме останалото доматено пюре.
В малък съд нареждаме пиперките с отворите нагоре и във всяка чушка сипваме по 2 с.л. от разтвореното доматено пюре. Останалата част от разтвора изсипваме в съда. Поливаме ястието с останалото олио и варим на тих огън около 20 мин.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...