Продукти: (за 5 порции)
• 10 чушки Долма
• 1 главичка лук
• 1 морков
• 1 парче керевиз
• 1 парче пащърнак
• 1 корен магданоз
• 4 с.л. ориз
• 2 картофа
• 1 к.ч. олио
• 2 с.л. доматено пюре
• 10 маслини
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от семената и ги посоляваме отвътре.
Смиламе лука и кореноплодите и ги задушаваме в половината от олиото. Прибавяме половината от доматеното пюре, размито с малко вода, и настърганите картофи. Заливаме с 1 к.ч. гореща вода и варим 10 мин на тих огън, след което прибавяме ориза. Наръсваме сместа с 1 щипка черен пипер, посоляваме и разбъркваме добре.
Пълним чушките със сместа 1 пръст под отвора. Във всяка чушка слагаме по 1 маслина върху плънката.
В съда, в който сме задушавали плънката, сипваме 2 ч.ч. топла вода и размиваме останалото доматено пюре.
В малък съд нареждаме пиперките с отворите нагоре и във всяка чушка сипваме по 2 с.л. от разтвореното доматено пюре. Останалата част от разтвора изсипваме в съда. Поливаме ястието с останалото олио и варим на тих огън около 20 мин.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...