Продукти: (за 5 порции)
• 10 чушки Долма
• 1 главичка лук
• 1 морков
• 1 парче керевиз
• 1 парче пащърнак
• 1 корен магданоз
• 4 с.л. ориз
• 2 картофа
• 1 к.ч. олио
• 2 с.л. доматено пюре
• 10 маслини
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от семената и ги посоляваме отвътре.
Смиламе лука и кореноплодите и ги задушаваме в половината от олиото. Прибавяме половината от доматеното пюре, размито с малко вода, и настърганите картофи. Заливаме с 1 к.ч. гореща вода и варим 10 мин на тих огън, след което прибавяме ориза. Наръсваме сместа с 1 щипка черен пипер, посоляваме и разбъркваме добре.
Пълним чушките със сместа 1 пръст под отвора. Във всяка чушка слагаме по 1 маслина върху плънката.
В съда, в който сме задушавали плънката, сипваме 2 ч.ч. топла вода и размиваме останалото доматено пюре.
В малък съд нареждаме пиперките с отворите нагоре и във всяка чушка сипваме по 2 с.л. от разтвореното доматено пюре. Останалата част от разтвора изсипваме в съда. Поливаме ястието с останалото олио и варим на тих огън около 20 мин.
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...