Продукти: 
•	1 л прясно мляко
•	3 яйца
•	4 с.л. захар
•	100 г грис
•	60 г смлени бадеми
•	120 г шоколад
•	ванилов сос или малинов сироп
•	захаросани плодове или плодове от сладко
Начин на приготвяне:
Настъргваме шоколада в млякото и поставяме на огъня. Изсипваме гриса във врящото мляко и бъркаме непрекъснато без да сваляме от огъня, докато грисът се свари и сместа се сгъсти. Сваляме да изстине. 
Разбиваме жълтъците със захарта и бадемите, които прибавяме към изстиналия крем. Добавяме като леко разбъркваме и разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. 
Оставяме крема да  се сгъсти толкова, че да не се разлива, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос или малинов сироп. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.
 
              Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
 
              Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
 
              Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
 
              Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...