Продукти:
• 1 л прясно мляко
• 3 яйца
• 4 с.л. захар
• 100 г грис
• 60 г смлени бадеми
• 120 г шоколад
• ванилов сос или малинов сироп
• захаросани плодове или плодове от сладко
Начин на приготвяне:
Настъргваме шоколада в млякото и поставяме на огъня. Изсипваме гриса във врящото мляко и бъркаме непрекъснато без да сваляме от огъня, докато грисът се свари и сместа се сгъсти. Сваляме да изстине.
Разбиваме жълтъците със захарта и бадемите, които прибавяме към изстиналия крем. Добавяме като леко разбъркваме и разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма.
Оставяме крема да се сгъсти толкова, че да не се разлива, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос или малинов сироп. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...