Продукти: (за 4 порции)
• 4 големи патладжана
• 400 г кайма
• 100 г сирене
• 100 г кашкавал
• 2 яйца
• 1-2 скилидки чесън
• черен пипер, сол
За соса:
• 4-5 домата
• 1 глава лук
• 1с.л. олио
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните, разрязваме ги надлъжно на две, посоляваме ги и ги оставяме да се отцеждат 30 мин. След това ги измиваме, подсушаваме ги и ги издълбаваме, като запазваме вътрешността. Пускаме издълбаните патладжани във вряща подсолена вода за 5 мин.
В дълбок съд размесваме каймата с яйцето, натрошеното сирене, вътрешността на патладжаните, скълцания чесън, сол и черен пипер. Пълним патлажаните със сместа, нареждаме ги в намаслена тавичка, поръсваме с настъргания кашкавал и печем в предварително затоплена слаба фурна.
Приготвяме соса, като на слаб огън запържваме ситно нарязания лук и към него прибавяме настърганите домати, сол и черен пипер. Варим соса, докато се сгъсти, и с него заливама изпечените патладжани. След това запичаме във фурната още няколко минути и сервираме ястието веднага.
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...