Кулинарни рецепти » Добружанска мусака

 Добружанска мусака

Продукти:

• 1 кг месо (свинско или телешко)
• 1 връзка зелен лук (или 1 глава стар)
• 500 г гъби
• 15 лозови листа
• 1 ч.ч. ориз
• 1 яйце
• 1 ч.ч. кисело мляко
• магданоз
• копър
• джоджен
• черен и червен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на хапки и го слагаме в херметическа тенджера заедно със ситно нарязаните лук, гъби и лозови листа. Поръсваме с наситнени джоджен и копър, посоляваме и подправяме с черен и червен пипер. Наливаме вода, която трябва да покрие продуктите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 30-35 мин.

Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, сипваме ориза и добавяме още вода, така че съотношението между ориза и течността да е 1:3. Печем в умерена фурна, докато оризът омекне напълно. Накрая поръсваме с наситнен магданоз и заливаме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко. Допичаме във фурната, докато ястието хване розова коричка.

Автор: Марияна Танева

Представяме Ви:

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Начало