Кулинарни рецепти » Зимен пастет

 Зимен пастет

Продукти:

• 200 г моркови
• 200 г броколи
• 1 глава лук
• по-големи листа от зеле
• 600 мл зеленчуков бульон
• 100 г грис
• 1 ч.ч. сметана
• 4 яйца
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• сол

Начин на приготвяне:

Морковите разрязваме надлъжно на две, а броколите накъсваме на розички.

Варим морковите 5 мин в 300 мл кипящ бульон, прибавяме броколите и лука и варим още 5 мин. Изваждаме зеленчуците и наливаме останалото количество бульон. Възвираме течността и бланшираме в нея 3 мин зелевите листа. Обливаме ги със студена вода. Отново доливаме бульона до 300 мл прибавяме гриса и с енергично бъркане сгъстяваме.

Оставяме кашата да изстине и прибавяме с бъркане едно по едно яйцата, както и подправките.

Намазняваме правоъгълна тавичка, настиламе дъното със зелеви листа, върху тях подреждаме обварените зеленчуци, нарязани на формички по желание, заливаме с кашата, отгоре настиламе останалите зелеви листа, покриваме с алуминиево фолио и печем на 180°С около 1 час.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Начало