Продукти:
• 1 пуйка
• 4-5 кисели ябълки
• 200 г стафиди
• 1 малка филия хляб
• 1 к.ч. олио
• 1 к.ч. прясно мляко
• 2 с.л. лимонов сок
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 с.л брашно
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Посоляваме пуйката отвътре и отвън.
Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме. Отделяме 1 ябълка за соса, а останалите обелваме и нарязваме на парченца. Смесваме със стафидите и отцедения хляб. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и пълним пуйката с тази смес. Зашиваме отвора, надупчваме птицата с вилица и я намазваме с олио.
Слагаме пуйката в тава, сипваме останалото олио и 2 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Периодично обръщаме птицата и я обливаме със сос от тавата. Когато месото на пуйката омекне, намазваме я с лимоновия сок, разреден с малко вода, и поръсваме с червения пипер.
Изваждаме пуйката, а към соса в тавата наливаме малко топла вода и го сгъстяваме с леко препеченото брашно. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаната на малки парченца ябълка и варим 10 мин на слаб огън.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...