Продукти:
• 1 ч.ч. ракия
• 2 ч.ч. газирана вода
• 1 с.л. лимонов сок
• 1 щипка зелена сладкарска боя
• 7-8 рибки от салата “Перла”
• 6 зелени маслини
• 6 черни маслини
• 10 мидички от юфка /сварени/
• 1 с.л. царевица от консерва
• 1 с.л. ситно нарязани сварени моркови
• 1 с.л. сварен грах
• 1 печена червена чушка
• 2 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1 с.л ситно нарязан копър
• 1 с.л. ситно нарязан босилек
• 1 зелено доматче
• 1 червено доматче
• 30 г желатин
• 60 мл синьо кюрасо
• 2 белтъка
• 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
За приготвяне на ордьовъра използваме правоъгълна пластмасова кутия /може и малък правоъгълен аквариум/, предварително намокрена, за да се отлепи лесно желираната смес.
Размиваме желатина в хладка вода и го оставяме да престои няколко минути. Щом набъбне, вземаме 2/3 от желатина и на водна баня го размиваме в синьото кюрасо, заедно с 1 ч.ч. газирана вода и няколко капки лимонов сок. Прибавяме ситно нарязаните копър, босилек и листа от целина, разбъркваме добре и изсипваме в навлажнената кутия. Слагаме кутията във фризера. След 1 мин пускаме в кутията рибките и връщаме във фризера.
Бързо разбъркваме останалия желатин с ракията, останалата газирана вода и 1 щипка зелена сладкарска боя. Прибавяме мидичките от юфка, ситно нарязаната чушка, нарязаните домати и маслини, царевицата, морковите и граха. Разбъркваме и изсипваме получената зелена смес върху синята. Бързо пъхаме кутията във фризера.
Оставяме ордьовъра да престои във фризера около 3 часа. После го преместваме в хладилника.
Преди поднасяне потапяме кутията за кратко време в гореща вода и обръщаме ордьовъра върху широка чиния. Така отдолу остава зелената част. С мидичките и останалите продукти тя имитира морското дъно. Отгоре синята част имитира морската вода, в която плуват рибки.
Разбиваме на сняг белтъците с малко сол и ги разстиламе на повърхността на ордьовъра, така че да имитира пяна.
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...