Продукти:
• 300 г месо от кокошка
• 65 г бял хляб
• 100 мл прясно мляко
• 100 г сухи сини сливи (накиснати във вода и отцедени)
• 60 г счукани орехи
• 100 г майонеза
• 1 пакетче (2-3 ч. л.) желатин
• 1 блокче готов месен бульон
• 250 мл вода
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Смиламе кокошето месо и към каймата прибавяме накиснатия в прясното мляко и отцеден хляб, сол, черен пипер и разбъркваме добре.
Разстиламе каймата и в центъра поставяме счуканите орехови ядки, а около тях подреждаме сините сливи, на които предварително сме махнали костилките. Завиваме краищата на каймата и оформяме едно голямо кюфте.
Възваряваме водата и разтваряме в нея готовото блокче месен бульон. С 1 к. ч. от него задушаваме готовото кюфте около 10 мин и го охлаждаме.
В останалия бульон разтваряме 1/4 от желатина и след като леко се охлади, обливаме с него стените на съда, в който ще сервираме кюфтето. След като изстине, поставяме кюфтето и го заливаме с желирана майонеза.
Нея я приготвяме, като към майонезата прибавяме останалия желатин, предварително разтворен в малко хладка вода. След като изстине и се желира и майонезата, украсяваме с листенца магданоз и изливаме останалия желиран бульон.
Сервираме със сос от хрян.
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...