Кулинарни рецепти » Швейцарски козунак

 Швейцарски козунак

Продукти:

• 300 г брашно
• 20 г мая
• 1 л прясно мляко
• 160 г краве масло или маргарин
• 4 жълтъка
• 75 г захар
• 1 ванилия
• 4 с.л. стафиди
• 1 с.л. ром
• настърганата кора на 1/2 лимон
• 1-2 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Размиваме маята с малко хладко мляко, прибавяме разтопеното масло, захарта, ванилията, рома, настърганата лимонова кора и накрая – разбитите жълтъци. В купа пресяваме със щипката сол брашното и изсипваме горните продукти. Бъркаме с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме измитите, отцедени и оваляни в брашно стафиди.

Оставяме тестото за известно време да престои на хладно място. Изсипваме го в намаслена и наръсена с галета форма за печене и го оставяме на топло да втасва. Щом удвои обема си го печем в предварително загрята умерена фурна около 1 час.

Вадим внимателно полуизстиналия козунак от формата, завиваме го с чиста кърпа и го оставяме съвсем да изстине. Поръсваме го с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало