Кулинарни рецепти » Козунак със сметана

 Козунак със сметана

Продукти:

• 1 кг брашно
• 15 жълтъка
• 2 белтъка
• 200 г краве масло
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. течна сметана
• 1 ч.ч. захар
• 1 к.ч. стафиди
• 30 г мая
• 2 ванилии
• 2 бучки захар, на които сме капнали няколко капки коняк или ром

Начин на приготвяне:

Приготвяме квасец от маята, хладкото мляко, захар и брашно по описания вече начин. Пресяваме брашното и в дупката в средата изсипваме квасеца, разбитите добре със захарта жълтъци, сметаната и малко от добре омекналото масло. Ароматизираме с ванилията.

Месим енергично с намазнени ръце като слагаме от мазнината. Накрая на месенето слагаме ароматите и разбитите на гъст сняг белтъци. Месим, докато цялата мазнина се поеме и тестото започне да прави мехурчета. Оставяме на топло да втасва.

Оформяме от тестото 3 фитила. Заплитаме ги рехаво на плитка, която слагаме в намазнена тава. Тестото не трябва да заема цялата тава. Намазваме го отгоре с разбит с вилица белтък и го поръсваме със счуканите бучки захар. Захарта сме ароматизирали с алкохола от предишния ден. Печем в загрята фурна на 200°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Начало