Кулинарни рецепти » Конячен кекс

 Конячен кекс

Продукти:

• 3 ч.ч. брашно
• 1 с.л. бакпулвер
• 1 ч.л. смляно индийско орехче
• 1 ч.л. смляна канела
• 200 г краве масло
• 300 г кристална захар
• 4 яйца
• 2 жълтъка
• 2 с.л. коняк

За глазурата:

• 1 ч.ч. кристална захар
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 1/2 к.ч. вода
1/2 к.ч. ром
• 1 ч.л. смляно индийско орехче
• 1 к.ч. коняк

Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта, прибавяме подправките и разбъркваме добре. Едно по едно прибавяме яйцата, а след тях – жълтъците. Постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Слагаме и 2 с.л. коняк, разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма. Печем в умерена фурна, като оставяме накрая кекса да изстине във фурната.

Приготвяме глазурата, като при непрекъснато бъркане върху слаб огън смесваме захарта, маслото, водата и индийското орехче. След това охлаждаме и прибавяме рома и коняка. Обръщаме изстиналия кекс в подходяща чиния и го заливаме с глазурата. Поднасяме го 1 ден след като сме го приготвили.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Начало