Кулинарни рецепти » Конячен кекс

 Конячен кекс

Продукти:

• 3 ч.ч. брашно
• 1 с.л. бакпулвер
• 1 ч.л. смляно индийско орехче
• 1 ч.л. смляна канела
• 200 г краве масло
• 300 г кристална захар
• 4 яйца
• 2 жълтъка
• 2 с.л. коняк

За глазурата:

• 1 ч.ч. кристална захар
• 1 к.ч. разтопено краве масло
• 1/2 к.ч. вода
1/2 к.ч. ром
• 1 ч.л. смляно индийско орехче
• 1 к.ч. коняк

Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото със захарта, прибавяме подправките и разбъркваме добре. Едно по едно прибавяме яйцата, а след тях – жълтъците. Постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Слагаме и 2 с.л. коняк, разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма. Печем в умерена фурна, като оставяме накрая кекса да изстине във фурната.

Приготвяме глазурата, като при непрекъснато бъркане върху слаб огън смесваме захарта, маслото, водата и индийското орехче. След това охлаждаме и прибавяме рома и коняка. Обръщаме изстиналия кекс в подходяща чиния и го заливаме с глазурата. Поднасяме го 1 ден след като сме го приготвили.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Начало