Кулинарни рецепти » Мини-кейк с лешници

 Мини-кейк с лешници

Продукти:

• 150 г брашно
• 50 г счукани на не много ситно лешници
• 50 г захар
• 150 г краве масло
• 3 средно големи ябълки
• 50 мл лимонов сок
• 1-2 с.л. пудра захар
• 15 листенца ситно нарязани от прясна или суха мента
• 1 ванилова есенция
• 250 г суха сметана
• няколко цели лешници и няколко листенца мента за украса

Начин на приготвяне:

Разбиваме омекналото на стайна температура масло със захарта на пухкава маса, прибавяме лешниците и брашното. Разбъркваме хубаво, капваме няколко капки ледена вода и охлаждаме тази смес в хладилник. Разделяме тестото на две и оформяме два блата, които слагаме в кръгли форми, застлани с фолио. Загряваме фурната на 160°С и печем блатовете 40 мин, за да станат хрупкави. Оставяме ги да изстинат.

Измитите, обелени, изчистени и нарязани на ситно ябълки напръскваме с лимоновия сок, поръсваме ги с пудрата захар и леко ги затопляме 2-3 мин. Прибавяме ваниловата есенция и ситно нарязаната мента.

Намазваме блатовете с масло, разстиламе върху единия ябълковата смес и покриваме с другия. Най-отгоре също намазваме с ябълките и шприцоваме разбитата сметана. Украсяваме с целите лешници и листенцата мента.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Начало