Продукти:
• 1,5 кг кестени
• 300 г захар
• 1 л мляко
• 1/2 к. ч. ром
• 500 г сметана
Начин на приготвяне:
Обелваме кестените от първата кора и ги кипваме няколко минути във вода. Докато са още топли, грижливо обелваме вътрешната кора. Слагаме ги в широка тенджера с малко мляко - колкото да се покрият, но така, че да се виждат.
Варим сместа, като бъркаме с дървена лъжица, за да не загори и да поеме напълно млякото. Трябва да се получи пюре, което не е течно. Пасираме го през най-едрото ренде. Претегляме го и добавяме захар с тегло 1/4 от теглото на кестеновата маса. (Ако кестеновата маса е 800 г, добавяме 200 г захар.)
Сипваме 1 малка чашка ром. Слагаме сместа в тавичка и печем около 10 мин в слаба фурна, като пак разбъркваме с дървена лъжица. Кестеновата маса трябва да стане суха. След това я изсипваме в друг съд и слагаме в хладилника.
Охладената добре смес пасираме през най-ситното ренде, като оставяме да пада свободно в чинията, в която ще се сервира сладкишът, докато се получи конус. Не бива да я притискаме и оформяме допълнително.
След това покриваме конуса с разбита сметана. Шприцоваме сметана на върха на купчинката. Много внимателно я спускаме надолу с нож, без да натискаме, така че целият конус да се покрие с тънък пласт.
Накрая украсяваме с шприцовани розички на върха и по периферията.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...