Продукти: (за 5-6 порции)
• 1 заек (около 1,5 кг)
• 2-3 моркова
• 2 глави лук
• половин лимон
• 1-2 с.л. брашно
• 250 г арпаджик
• 250 г гъби
• половин глава целина
• 100 г сланина
• 1 к.ч. олио
• 1 к.ч. вино
• 1 к.ч. оцет
• 1 с.л. доматено пюре
• 1-2 дафинови листа
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Изчистваме и измиваме заека. Заливаме го с марината, приготвена от равни количества оцет и вода, дафиновите листа и няколко зърна черен пипер. Оставяме го да кисне една нощ, след кото го изплакваме със студена вода.
Нарязваме заека на порции и ги задушаваме в мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина последователно слагаме ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре, размито с малко вода, и леко препеченото брашно.
Заливаме сместа с виното и малко вода и кипваме на огъня. Прибавяме нарязаните на ивички гъби, почистения арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист и лимоновите резенчета. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.
Прехвърляме сместа в пръстен гювеч и нареждаме отгоре парчетата месо. Захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме 1 час и 30 мин в умерена фурна.
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...