Продукти: (за 6 порции)
• 1 патица (или средно голяма гъска)
• 1,5 кг дребни и 8 по-едри кисели ябълки
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.л. счукан кимион
• 1 връзка магданоз
• 8-10 маслини
• сол, черен пипер
• сметана
За соса:
• 1 с.л. брашно
• 1/2 ч.ч. птичи бульон
• 1 с.л. брашно
• сол
Начин на приготвяне:
Изчистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Отвън и отвътре я натриваме с кимион и сол и я пълним с обелените, изчистени от семките и нарязани на по-едри парчета дребни ябълки. Зашиваме отвора с бял конец.
Намазваме патицата със сметана, прехвърляме я в намазнена тавичка с гърба надолу и я печем в силна фурна, докато леко се зачерви. Намаляваме фурната на слабо и продължаваме печенето, докато хубаво поруменее.
Периодично я обливаме със сока, който си пуска, а при нужда наливаме малко топъл бульон. Малко преди патицата да се опече, подреждаме в тавата измитите и без семки големи ябълки. Печем, докато и те омекнат.
Изваждаме патицата в затоплено продълговато блюдо, след като сме махнали конеца. Слагаме я с коремчето надолу, наоколо подреждаме като венец ябълките от пълнежа, а върху тях с леко притискане слагаме едрите ябълки, нагоре с отворите. Във всеки отвор слагаме маслинка и стръкче магданоз. Заливаме със соса.
Сосът приготвяме така: Сгорещяваме маслото, пържим в него брашното, докато се зачерви, прибавяме и сока от печенето, наливаме 1/2 ч.ч. бульон и с непрекъснато бъркане сгъстяваме. Подправяме със сол и черен пипер и прецеждаме.
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...