Кулинарни рецепти » Задушен октопод с лук и маслини

 Задушен октопод с лук и маслини

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г октопод
• 2 с.л. зехтин
• 2-3 глави лук
• 2 с.л. доматено пюре
• 10-12 зелени маслини без костилки
• 1 с.л. каперси
• 1 с.л. ситно нарязан джоджен
• 1 ч.л. стрита мащерка
• 1 ч.ч. червено вино
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме октопода. Начукваме го леко с чукче за месо и го нарязваме на малки хапки.

Нарязваме лука на ститно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане прозрачен, прибавяме октопода и пържим още няколко минути. После сипваме доматеното пюре и също го запържваме.

Наливаме виното, добавяме каперсите, мащерката и джоджена, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 2 часа на тих огън. Ако е необходимо, доливаме по малко гореща вода.

Няколко минути преди да оттеглим ястието от огъня, слагаме обезкостените маслини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Начало