Кулинарни рецепти » Задушен октопод с лук и маслини

 Задушен октопод с лук и маслини

Продукти: (за 4 порции)

• 500 г октопод
• 2 с.л. зехтин
• 2-3 глави лук
• 2 с.л. доматено пюре
• 10-12 зелени маслини без костилки
• 1 с.л. каперси
• 1 с.л. ситно нарязан джоджен
• 1 ч.л. стрита мащерка
• 1 ч.ч. червено вино
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме октопода. Начукваме го леко с чукче за месо и го нарязваме на малки хапки.

Нарязваме лука на ститно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане прозрачен, прибавяме октопода и пържим още няколко минути. После сипваме доматеното пюре и също го запържваме.

Наливаме виното, добавяме каперсите, мащерката и джоджена, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 2 часа на тих огън. Ако е необходимо, доливаме по малко гореща вода.

Няколко минути преди да оттеглим ястието от огъня, слагаме обезкостените маслини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Начало