Кулинарни рецепти » Калмари със сос

 Калмари със сос

Продукти: (за 4 порции)

• 1кг калмари
• 40 г краве масло
• 1 с.л. брашно
• 1 глава лук
• 1 морков
• няколко скилидки чесън
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 ч.ч. бяло вино
• няколко стръка мащерка
• листа от целина
• черен и червен пипер
• магданоз, сол
• мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и изчистваме от вътрешностите. След това ги потапяме за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и обелваме кожата.

Нарязваме калмарите на парчета и ги запържваме в тенджера със сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидки чесън, доматеното пюре, виното, 1 к.ч. топла вода, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, червен пипер, черен пипер, сол.

Похлупваме ястието и го оставяме да се вари на умерен огън около 30 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, което предварително сме разтопили и сме разбъркали с брашното.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Начало