Продукти:
• 1 ч.ч. зрял боб
• 500 г кайма
• 100 г сланина или пушени гърди
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• чубрица, джоджен
• 2 глави лук
• 1 морков
• 1 1/2 к.ч. олио
• червен и черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Изплакваме накиснатия от вечерта боб със содата. След като кипне, изхвърляме първата вода. Заливаме отново с вода и варим боба заедно със подправките и ситно нарязаните морков и 1 глава лук. По време на варенето наливаме 1/2 к.ч. олио.
Отделно в 1 к.ч. олио запържваме нарязаната ситно втора глава лук. Прибавяме каймата и запържваме на умерен огън, като накрая поръсваме с червения и черния пипер и посоляваме на вкус. Добавяме и доматеното пюре, размито с 1 к.ч. топла вода. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка.
Добавяме отцедения сварен боб. Разбъркваме добре и нареждаме отгоре нарязаната на дълги тънки парченца сланина (пушени гърди). Печем около 1/2 час в предварително загрята фурна.
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...