Продукти:
• 250 г брашно
• 150 г краве масло
• 1 щипка сол
За гарниране:
• 150 г шунка
• 250 г извара
• 100 мл сметана
• 1 с.л. брашно
• 4 яйца
• сол
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното с маслото и солта и месим, докато получим зърнеста смес. Наливаме 1 к.ч. вода и продължаваме да месим интензивно, докато получим гладко тесто.
Увиваме тестото във фолио и го оставяме да престои 1 час в хладилника. После го разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка, така че да покрие стените. Надупчваме го с вилица, покриваме с фолио и печем 20 мин в умерено загрята фурна.
Смесваме изварата с жълтъците, брашното и сметаната. Разбъркваме добре, прибавяме наситнената шунка и посоляваме. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци.
Отстраняваме фолиото от запеченото тесто, разстиламе отгоре приготвената смес и печем в умерено загрята фурна.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...