Продукти:
• 350 г свинско месо
• 150 г телешко
• 100 г пушен бут
• 1 зелка
• 1 глава лук
• 50 г накиснат в мляко хляб
• 1-2 яйца
• 2 парчета сланина
• 1 чашка бяло вино
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• месен бульон
• бульон от корени за супа
• сол, черен пипер
• мазнина за печенето
Начин на приготвяне:
Месото нарязваме на малки късове и прекарваме два пъти през машинката за месо, като втория път добавяме накиснатия хляб, накълцания и изпържен лук, магданоза, яйцата, сол и черен пипер на вкус. От каймата оформяме топчета колкото орех.
Приготвяме зелеви листа, попарени с вряла вода (може към водата да прибавим корените за супа). Във всеки лист увиваме част от каймата, като поставяме и парченце сланина, за да бъде сармалето сочно.
Сармалето се приготвя три дни. В първия изпържваме месните топчета в мазнина, поливайки ги с месен бульон. Задушаването им става в глинено гърне, чийто капак трябва да бъде замазан с тесто. Задушаваме на тих огън докато бульона остане наполовина, след това оставяме да изстине.
На втория ден задушаваме сармалето в бяло вино, заедно с доматеното пюре - и отново оставяме да изстине.
На третия ден изсипваме сармалето в широк глинен съд, отгоре слагаме слой ситно нарязано зеле и парчета домати, посипваме отгоре с парченца сланина и поставяме във фурната.
По време на печенето няколко пъти леко разтърсваме съда. Изваждаме от фурната, когато ястието образува хрупкава коричка и веднага поднасяме на масата.
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...